С 8.1% са поскъпнали имотите у нас за последната година, показва последната статистика на Евростат. И макар България да е едва на седмо място по ръст, данните говорят, че поскъпването на имотите в страната е доста по-голямо спрямо средното за ЕС (4.7 на сто за 2016 г.)

София остава градът с най-голямо повишение в цените - 11.6% за година, сочат данните на НСИ за четвъртото тримесечие на 2016 г. Това, което прави впечатление обаче, е над 10% разлика в повишението при имотите ново и старо строителство, съответно 4.6 и 15%.

Привлекателността на старите жилища се обяснява с по-доброто разпределение на помещенията и реалната квадратура, за разлика от новите сгради, при които в цената влизат и общите части, и стените.

Положителен знак в цените статистиката отчита и при имотите в най-големите градове в България (с над 120 000 души население). Рекордьор по нарастване е Стара Загора, където увеличението за новите жилища е с 13.5% и със 7.6% за старите. Това го прави и вторият по повишение на цените град в страната.

Как това се отразява на общата цена на имотите, които се предлагат на пазара?

Решихме да сравним цените на апартаменти с 1, 2 и 3 спални, със сходна квадратура, в престижни райони на Стара Загора и София.

Има ли ножица между цените в столицата и в един от сравнително голям и добре развиващ се, като икономика и работна сила, град (по последни данни безработица в Стара Загора е 6.2 на сто, с 2 % по-ниско от средното за страната ниво)?

В Стара Загора за 24 500 евро може да имате 39.00 кв. м жилище, тип ателие, готово за нанасяне. Намира се в близост до новия парк.

Състои се от стая, санитарен възел и тераса и е с изцяло южно изложение. Ателието е с ламиниран паркет, климатик, санитария и плочки в банята, кухненски бокс.

В София за 38 000 евро може да купите ателие от 40.54 кв. м в Студентски град. Имотът се състои от входно антре, баня с тоалетна, ателие.

В цената се включват мазе с площ 2.09 кв. м и паркомясто в подземен гараж с площ от 15.433 кв. м. Изложението е северно с гледка към озеленена площадка.

Двустаен, слънчев мезонет в централната част на град Стара Загора, с площ 50 кв. м, се предлага на цена от 31 000 евро. Мезонетът на първо ниво има антре, всекидневна с обособен кухненски бокс с барплот с тераса на запад.

На второ ниво има една спалня, баня със санитарен възел с дълбока тераса на запад. Терасата е остъклена. Апартаментът е на ламиниран паркет, антрето е на теракота, банята е с фаянс и теракота.

Апартамент със сходна площ – 48.67 кв. м, в идеалния центъра на София, се продава за 95 000 евро. Жилището се намира на трети етаж от девет в масивна тухлена сграда, построена през 60-те години на миналия век, с множество подобрения - сменените ВИК и ел. инсталации, нов асансьор, предстои и цялостно реновиране на входа.

Има изградена система за видеонаблюдение и домофон.

Класически монолитен апартамент от 98 кв. м - чиста жилищна площ, в топ центъра на Стара Загора, се предлага за 74 000 евро. Жилището се състои от голям дневен тракт, обособен в два къта, светъл кухненски бокс, две спални, мокро помещение, баня, тоалетна, две тераси.

Имотът е след основен ремонт, напълно подменени: електроинсталация, ВиК, шпакловка, многокамерна PVC дограма, MDF врати, фаянс, теракота, гранитогрес, естествен паркет, действаща камина.

Към апартамента има и прилежащо таванско помещение (20 кв. м) и идеални части от дворното място, което се отдава под наем дългосрочно. Жилището също има и осигурено паркомясто. В горепосочената цена е включено и цялото обзавеждане.

Тристаен апартамент с площ 144 кв. м, в нова сграда до България Мол в София, се предлага за 120 000 евро. Жилището се отличава с просторни помещения, големи тераси и изложение изток/запад. Състои се от антре, две спални, дневна с кухненски бокс, баня с тоалетна и отделна тоалетна за гости.