На 117-годишна възраст Вайълет Браун от Ямайка често получава въпроси за тайната на дългия си живот без болести. Сега тя е най-възрастният човек в света - след смъртта на италианката Ема Морано на 16 април.

„Наистина, когато хората ме питат с какво съм се хранила и какво съм пила, за да доживея до такава старост, аз им казвам, че ям всичко, с изключение на свинско и пилешко месо, и не пия ром“, споделя възрастната дама пред местния вестник Jamaica Gleaner.

Тя е родена на 4 март 1900 г., кръстена е на 13-годишна възраст и обича църквата. Притежава плакет, който получила от Trelawny Baptist Association, когато била на 107 години.

Браун, наричана от близките си „Леля V“, и съпругът й работили във ферма за захарна тръстика. Когато по-късно съпругът й започнал да работи в близкото гробище, Браун се заела с воденето на архива му. Тя е работила също като шивачка и домашна помощница.

Тежко детство

„Днешните млади хора си живеят лесно – канализация, таксита и автобуси, които ги откарват, докъдето поискат, всичко е направено за тяхно удобство. Когато аз бях млада и дори в зрялата си възраст, трябваше да работя толкова усърдно, че понякога, когато се връщам назад, ми се доплаква заради тежката работа, която трябваше да върша, за да изкарвам прехраната на семейството си“, споделя Браун.

Тя трябвало да изминава 4 километра с боси крака, за да набави вода за семейството си, и да се върне навреме у дома, за да отиде на училище в 9 ч.

Сред хобитата й са четенето, слушането на музика и рецитирането на стихотворения. И, както вече беше споменато, възрастната дама обича да си похапва.

Една от гледачките й разказа пред Jamaica Observer през 2016 г., че Браун „обича риба, агнешко месо, а понякога и телешко“. Освен това харесва сладки картофи, ирландски картофи, плодове от хлебно дърво, портокали и манго.

Предаване на щафетата

Ема Морано, която почина на 117-годишна възраст, беше последният известен човек, роден през 19-и век. Родена на 29 ноември 1899 г., животът на Ема обхващаше три века.

Тя отдаваше дълголетието си на необичайната си диета. Близо 90 години Морано се хранела с три яйца на ден, две от които сурови, прясна паста и сурово месо. Диетата й се променила едва в последните години от живота й.