Азиатските акции са на път да завършат седмицата с импулс, подкрепени от очакванията за големи печалби на щатските компании и предстоящата данъчна реформа. В същото време еврото отстъпи от триседмичен връх, след като опасенията около предстоящите избори за президент във Франция се завърнаха, на фона на стрелбата в Париж вчера.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI добави 0.6% към стойността си днес, въпреки че е на път да запише 0.3% понижение за седмицата.

Акциите на азиатските стоманодобивни компании отчетоха предимно повишения в цените, въпреки започналото разследване на САЩ срещу Китай и други износители на евтина стомана.

Книжата на китайската стоманодобивна компания Baoshan Iron and Steel Co. добавиха 0.8% към цената си, ръстът при Angang Steel също бе от 0.8%, докато акциите на Beijing Shougang се търгуваха без промяна, а тези на Hesteel Co. се колебаеха между ръста и понижението.

Японският индекс Nikkei нарасна с 0.9% и върви към седмичен ръст от 1.4%.

Китайските акции добавиха 0.35%, докато основният индекс в Хонконг нарасна с 0.4%.

Еврото записа леко повишение до 1.0716 спрямо долара днес. В четвъртък еврото скочи до 1.0778, което бе най-високото му ниво от 29 март насам, а френските акции скочиха с 1.5%, след като социологическите проучвания показаха, че центристкият кандидат Еманюел Макрон ще победи кандидата на крайно десните Марин льо Пен във втория тур на 7 май, след като двамата излязат начело в изборите този уикенд.

Еврото обаче отстъпи част от спечеленото след откритата вчера стрелба на булевард Шанз-Eлизе в Париж, при която един полицай бе убит, а двама други бяха ранени. Ислямска държава е поела отговорност за нападението, а стрелецът е бил идентифициран.

Пазарите очакват няколко икономически индикатора от Европа по-късно днес, в това число данните за производството и услугите в еврозоната за април и продажбите на дребно във Великобритания през март. Днес също се очакват данните за производството и сектора на услугите в САЩ за април и продажбите на имоти за март.

Индексите на Уолстрийт затвориха с повишения между 0.75 и 0.9%, на фона на нарасналите очаквания за корпоративните печалби през първото тримесечие. Печалбите на компаниите от индекса S&P 500 се очаква да са се увеличили с 11.1% през първото тримесечие.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин обяви, че „скоро, много скоро“ ще представи план за намаляване на данъците и прогнозира, че той ще мине през Конгреса през тази година.

Доларът записа лек спад до 109.22 спрямо йената, запазвайки по-голяма част от спечеленото вчера 0.4%. Щатската валута поскъпва с 0.6% за седмицата.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо шест други основни валути, отчете леко повишение до 99.82 пункта и е на път да изгуби 0.7% тази седмица.

При суровините цената на щатския лек суров петрол скочи с 1%, до 50.76 долара за барел, което е най-голямото еднодневно поскъпване от близо 2 седмици, което пък ограничи понижението за седмицата до 4.55%.

Цената на петрола от сорта брент добави 0.1%, до 53.04 долара за барел и върви към 4.1% понижение за седмицата.

Златото поевтиня с 0.1%, до 1 279.91 долара за тройунция, и е на път да отчете седмичен спад в цената от 0.4%.