Доларът и щатските държавни ценни книжа поевтиняват днес, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че предпочита Федералният резерв да запази лихвите ниски, тъй като щатската валута става прекалено скъпа и също така обяви, че няма да определи Китай като валутен манипулатор.

Доларотият индекс, който следи представянето на долара спрямо шест други основни валути, се понижи с 0.7%, до 100.07 пункта.

Азиатските борсови индекси се колебаеха между положителна и отрицателна територия. Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI за последно отчиташе ръст от около 0.2%.

Японският индекс Nikkei падна с 1.1%, след като инвеситорите потърсиха убежище при йената. Австралийският основен индекс отстъпи с 0.75% и е на път да запише 0.4% ръст за седмицата.

Повечето пазари в региона ще бъдат затворени в петък.

Нарастващите опасения около оръжейната програма на Северна Корея също така карат инвеститорите да бъдат предпазливи, докато в същото време група военни кораби на САЩ се придвижва към Корейския залив. Чуждестранните журналисти, които са в изолираната държава, са били предупредени да се подготвят за "голямо и важно събитие" в четвъртък.

Южнокорейските акции нарастват с над 0.1%, а корейският вон се търгува без промяна, след като централната банка на страната остави основната си лихва без промяна на ниво от 1.25% в 10-и пореден месец.

Акциите в Китай бележат ръст от близо 0.1%, докато основният индекс на борсата в Хонконг отстъпи с 0.2%.

Юанът поскъпна с 0.2% на фона на спада при долара, предизвикан от коментарите на Тръмп.

Пазарните нагласи в Китай и останалата част от Азия получиха импулс от отказа на Тръмп да обяви Китай за валутен манипулатор.

В интервюто си за Wall Street Journal Тръмп също така не изключи вероятността да номинира Джанет Йелън отново за председател на Фед, след като мандатът й изтече през следващата година.

Тръмп заяви, че обявяването на Китай за валутен манипулатор би навредило на преговорите относно Северна Корея.

Лихвата по 10-годишните щатски държавни облигации бе на ниво от 2.2339%, след като преди това докосна петмесечно дъно от 2.221.

Доларът губи близо 0.1% днес, до 108.9 спрямо йената, търгувайки се близо до най-ниското си ниво от 17 ноември насам, което бе достигнато по-рано през сесията. Щатската валута приключи вчерашния ден с понижение от 0.55% след изказването на Тръмп.

При суровините цената на петрола падна на фона на опасенията относно нарастващото производство в САЩ.

Щетският лек суров петрол поевтиня с около 0.1%, до 53.06 долара за барел, увеличавайки вчерашната си загуба от 0.5%, което сложи край на шестдневна печеливша серия.

Петролът от сорта брент записа минимално понижение до 55.84 долара за барел, след като вчера цената му се понижи с 0.7%.

Поевтиняването на долара бе добре дошло за златото. Цената на метала остана без промяна на ниво от 1 287.90 долара за тройунция, след като преди това докосна най-високото си ниво от пет месеца насам.