Tesla призова собствениците на някои от колите й Model S и Model X да ги откарат доброволно на ремонт за поправка на проблем със спирачката за паркиране, съобщава ВВС.

Производителят на електрически автомобили съобщи, че около 2% от 53 000-те автомобила, произведени от февруари до октомври 2016 г., са засегнати от проблема. Компанията допълни, че няма данни за катастрофи или пострадали хора заради проблеми със спирачката.

Цената на акциите на Tesla загуби 1% от стойността си в американската търговия, до 302.51 долара. Компанията съобщи в комюнике, че електрическите спирачки за паркиране, инсталирани в Model S и Model X, „може да съдържат малка част, която е произведена неправилно от нашия доставчик“.

Tesla информира, че няма данни за проблеми със спирачката за паркиране и собствениците на автомобилите могат да продължат да ги използват редовно, без притеснения за безопасността. Компанията ще уведоми официално клиентите си и ще им предостави информация как могат да заменят спирачките за паркиране.

През 2013 г. американската Национална агенция за пътна безопасност предостави на Model S на Tesla 5-звезден рейтинг за безопасност и съобщи, че колата е поставила нов рекорд за най-малка вероятност от нараняване на пътуващите в нея.

Бъдещи цели

През 2016 г. Tesla произведе общо 83 922 автомобила, включително моделите Model S и Model X. По-рано тази година генералният директор на компанията Илон Мъск заяви, че Tesla ще представи електрически камион през септември. Освен това в идните две години ще бъде показан и електрически пикап.

Миналата година Мъск изрази желанието на компанията да произвежда не само автомобили, но анализаторите са притеснени, че тя няма да задоволи търсенето за настоящите си проекти.

Model 3, която е кола от по-среден клас, в сравнение с настоящите модели на Tesla, има 400 000 предварителни поръчки, което е много повече от производствените възможности на компанията за една година. Очаква се колата да влезе в производство по-късно тази година.

Цената й ще започва от 35 000 долара и ще може да изминава поне 346 км с едно зареждане.

Tesla е изправена пред конкуренция от други електрически автомобили със сходна цена, които ще бъдат пуснати в продажба, на първо място Chevy Bolt на General Motors и Qin EV300 на BYD.