Съоснователят на Apple Стив Уозняк е легенда на Силициевата долина. Въпреки че вече не е част от компанията, в чието създаване участва, Уозняк остава значима фигура в технологичния свят, като изнася лекции на конференции и предлага виждането си за състоянието на индустрията.

Той дори участва в развлекателното предаване по ABC "Танцувай със свездите " през 2009 г.

Отношението му към парите обаче е изненадващо различно от това на повечето хора в подобна на неговата позиция.

В интервю за Fortune наскоро технологичната легенда сподели простата си инвестиционна стратегия, която се състои в това да избягва финансите и да стои на разстояние от тях.

"Не инвестирам. Не се занимават с тези неща," казва Уозняк пред Fortune. "Не искам да се занимавам с пари, защото те подкопават ценностите на човек."

Уозняк също така казва, че не харесва нарастващата тенденция на "инженерите рок звезди" в Силициевата долина - нещо, което не е съществувало по времето, когато той помагал за изграждането на Apple. "Това се случва най-вече заради това, че притежават много пари — аз поех в друга посока. Не исках да бъда един от тях."

Уозняк е имал за цел да създава иновативни продукти и да подобри света с Apple, а не да забогатява. "Наистина не исках да бъда в категорията на хората, които разполагат с повече, отколкото някога биха имали нужда," казва той.

Вместо това Уозняк избира да инвестира в неща, които са близки до сърцето му, като музеи в родния му град Сан Хосе, Калифорния. "Роден съм там и затова имам улица, кръстена на мое име," казва той.

Уозняк забогатява прилично, когато Apple излиза на борсата. Днес състоянието му се оценява на 100 млн. долара. За сравнение, състоянието на съоснователя на Apple Стив Джобс се оценяваше на около 10.2 млрд. долара, когато той почина през 2011 г.

Първопричината за това разминаване в състоянието е липсата на интерес на Уозняк към парите още от самото начало. През 1980 г. той предлага собствени акции за 10 млн. долара на някои от първите служители на Apple - нещо, което Джобс отказва да направи. Състоянието на Джобс също така идва основно от дела му в Disney, а не от този в Apple.

Настоящият главен изпълнителен директор на Apple Тим Кук споделя опасенията на Уозняк, че парите развалят хората. Наскоро той заяви пред студенти: "Не работете за пари — това ще отмине бързо. Или никога няма да изкарвате достатъчно пари и никога няма да бъдете щастливи, или обратното."

Вместо това „Трябва да намерите комбинацията от това да правите нещо, което харесвате и нещо, което в същото време помага на други хора", посъветва Кук.