Обикновено пътуването до дадена страна е свързано с положителни емоции. Но не и ако изберете някоя от следващите дестинации.

Към тях трябва да се отправите с едно наум, защото са изпълнени не с едно или две предизвикателства.

Долината на смъртта

Ако Земята е наш дом, тогава Долината на смъртта е нейната гореща фурна. Тази зашеметяваща пустиня държи рекорда за най-високата температура, записана някога на нашата планета - + 56.7 ° С.

Без значение колко сте силни, пламтящото слънце и топлината ще ви изтощят много бързо. Без вода тук можете да преживеете само 14 часа.

Пустинята Данакил, Еритрея

Температурата тук често е над 50° С, а наред с многобройни активни вулкани и гейзери, които изхвърлят токсични газове, е трудно да си представим по-брутален пейзаж.

Повечето хора вероятно биха сметнали това ужасно място буквално за "Ада на Земята", но то все още привлича много смели авантюристи от цял свят. Просто не тръгвайте натам без опитен водач.

Планината Вашингтон, САЩ

Според данните върхът на планината Вашингтон държи световния рекорд за най-силни ветрове на повърхността на Земята. Най-високата записана скорост е 327 км /ч. Силните ветрове обаче не са единственият проблем тук - температурите, които могат да паднат до -40 градуса, и непрекъснатите силни снеговалежи правят върха изключително опасно място.

Въпреки скромната си височина - 1917 метра - той е един от най-смъртоносните в света. Натоварванията, които човешкото тяло преживява тук, могат да се сравнят с това, което ще изпита на Еверест.

Вулкан Синабунг, Индонезия

Изригванията на този активен вулкан, разположен на индонезийския остров Суматра, са често срещано явление, което оставя хиляди хора без подслон или поминък. Близките градове и села са напълно покрити с лава и пепел на няколко пъти - през 2010, 2013, 2014 и 2015 г.

Последната експлозия настъпи на 27 февруари 2016 г. Това изригване изхвърли смъртоносен облак от вулканичен газ, камъни и пепел на височина от 2500 метра. И никой не знае какво ще се случи утре.

Змийският остров, Бразилия

Скрит някъде край бреговете на Бразилия, този остров е признат за най-опасното място на планетата. Причината за това е съвсем проста - тук е пълно с едни от най-отровните змии в света - Bothrops.

Изследователите изчисляват, че на острова живеят около пет змии на квадратен метър. Има няколко истории за хора, които са станали жертва на влечугите, като пазителя на фара, който е нападнат. Фарът вече е автоматизиран, а бразилското правителство е забранило посещението му.

Национален парк Мадиди, Боливия

На пръв поглед това място изглежда много живописно, но всъщност е много опасно. Защо ли? Той е дом на най-отровната и агресивна фауна в света: контактът с някоя от растенията, растящи в този парк, може да предизвика силен сърбеж, обрив и замайване.

Всяко порязване или дори малка рана може да ви зарази с тропически паразити.

Долината на смъртта, Камчатка, Русия

Полуостров Камчатка, в руския Далечен Изток, си има собствена Долина на смъртта, която се намира недалеч от известната долина на гейзерите.

Високата концентрация на токсични газове, открити в тази област, представляват сериозна заплаха за всяко живо същество: растенията и животните умират бързо, а хората скоро започват да чувстват неразположение, получават треска и замаяност.

Атол Бикини, Маршалските острови

Изгубен някъде в океана, този остров изглежда като рай, нали? Но атолът Бикини всъщност е дом на многобройни програми за ядрени изследвания, които превърнаха живописното място в радиоактивна пустош.

Жителите са принудени да изоставят домовете си и дори и днес е опасно за живите организми: необичайно високата радиация, регистрирана тук, може да причини рак.

Слонското царство в Чонбури, Тайланд

Тук се намира ферма за крокодили, а туристите могат да се возят на сал и да ги хранят. Доста екстремно изживяване, от което някой печели.

Депресията Афар, Етиопия

Вулканът Ерта Але в района Афар на Етиопия е един от най-опасните вулкани на планетата. Малки земетресения постоянно разтърсват района, образувайки многобройни дълбоки пропасти.

Това се случва, защото Ерта Але има две лава езера, количеството лава в тях непрекъснато се променя, което кара земната повърхност да се разклаща.

Езерото Натрон, Танзания

Може да изглежда като извънземен ландшафт, този сюрреализъм всъщност е снимката на езерото Натрон в Танзания. Кората с алкалната сол на повърхността на езерото е толкова опасна, че всички живи същества умират, като влязат в контакт с тях.

По очевидни причини плуването в това езеро е строго забранено, а силната миризма на сероводород, идващ от повърхността, няма да ви позволи да се наслаждавате на великолепната природа.