Недоспиването вреди сериозно на вашето психическо и физическо здраве, както и на способността ви да се концентрирате. Трябва също така да сме честни и да признаем, че без достатъчното количество сън никой от нас не е приятна компания за останалите.

Има няколко изпробвани начина да се наспивате по-добре, като например да не приемате кофеин след определен час или пък да държите електронните си устройства далече от спалнята, пише Entrepreneur. Има обаче и фактори, които не бихте очаквали да отнемат ценни часове от съня ви.

Ето кои са някои от най-сериозните саботьори на съня:

Възрастта

Направено наскоро проучване показа, че с напредването на възрастта състоянието на частта от мозъка, която се занимава с регулирането на съня, на практика започва да се влошава, което води до по-малко сън. Това намаляване на съня може да започне по-рано, отколкото си мислите – около 35-годишна възраст.

Генетика

Ако сте склонни да будувате, това може да се дължи на генна мутация. Учени от Университета Рокфелер в Ню Йорк са проучвали ген на име CRY1, който помага за регулирането на циркадния ритъм и това кога се чувстваме изморени.

Хората, които имат определена вариация на CRY1, имат по-дълги циркадни цикли от останалите, което пък ги кара да стоят будни по-дълго време.

Пол

Направени наскоро проучвания показват, че жените имат нужда от повече сън от мъжете заради по-сложния начин, по който използват мозъка си по време на сън. Жените спят с между 15 и 20 минути повече от мъжете.

Професия

Времето за сън на хората, които работят на смени, като лекари, пожарникари, бармани, определено се обърква. Има работници в някои сфери, които не бихте очаквали да се сблъскат с този проблем.

Наскоро проучване на CDC показа, че професиите, в които служителите имат най-много проблеми със съня, са свързани с комуникационно оборудване, превози и железопътен транспорт.

Уикендите

След дълга, стресираща седмица нагласата ви, разбира се, е да си починете, колкото се може повече. Ако обаче прекалявате със съня в събота и неделя, това може да наруши съня ви през останалата част от седмицата.

Градът, в който живеете

Направено наскоро проучване от CDC е разгледало навиците по отношение на съня на хората в САЩ. То показва, че хората се наспиват най-добре в Южна Дакота. Тези, които заспиват най-трудно, пък живеят в Хавай.

Семейно положение

Същото проучване разглежда и различни демографски признаци, за да се види колко добре спят хората въз основа на тяхната обвързаност. Проучването показва, че обвързаните хора спят по-добре от необвързаните.

Общо 67% от семейните хора спят по седем часа или повече на вечер, в сравнение с 62% от хората, които никога не са били женени/омъжени и 56% от хората, които са разведени, разделени или са изгубили половинката си.

Образование

Същото проучване сочи, че “най-добре се наспиват участниците, които са завършили най-малко колеж” - 71.5%.

Изборът ви на паста за зъби или чай

Използването на ментов вкус е основен начин да бъдете нащрек и концентрирани, сочи проучване на унверситета Wheeling Jesuit в Западна Вирджиния от 2011 г. Ако трябва да гоните краен срок за изпълнението на дадена задача, чаят с вкус на мента може би е добро решение, но ако искате успокояваща напитка преди лягане, опитайте с нещо друго.

Просто избягвайте цитрусовите плодове, които имат сходен ефект с този на ментата. И може би е добра идея да си миете зъбите по-рано вечер.

Пълнолунието

Проучване от 2016 г. показа, че най-вече сънят на децата се нарушава от различните фази на луната.