Най-голямата социална мрежа в света има близо 2 милиарда потребители и предлага невероятно, като количество, безплатно съдържание, което ангажира много от нас с часове всеки ден.

В бъдеще компанията планира да увеличи усилията си, за да ни задържа още повече на сайта или на други приложения, притежавани от Facebook, като Messenger, Whatsapp и Instagram, пише Браян Кларк от The Next Web.

Колкото повече Facebook задържа потребителите си на сайта, толкова повече данни може да събира за всеки от нас. Тези данни са нещoтo, което привлича рекламодателите към платформата и в крайна сметка това, което пълни банковите сметки на Facebook.

За да увеличи вероятността да виждаме рекламите, което, от своя страна, подсилва търсенето на рекламодателите, които обогатяват Facebook, компанията трябва да бъде добра в поставянето на всеки от нас в малки кутийки.

И тя е. Ето как изглеждат тези кутийки.

Това е една малка част от информацията, която Facebook има за всеки от нас, но пък тя е напълно достатъчна за всеки средностатистически човек, който не ви е срещал, да опише кой сте и какви са вашите интереси. Само с един поглед може да се види какъв смартфон използва потребителят, операционната система на компютъра му, браузъра и дори политическия му уклон.

Тази информация се базира на страниците, които сте харесали, обновявания на статуса ви, това какво харесват приятелите ви, местоположение, кариера и дори това как общувате с други профили или с реклами на сайта или извън него. И това са само данните, които Facebook разкрива.

Това е донякъде невероятно, но и плашещо. Това, в крайна сметка, е информация, която всеки от нас е предоставил доброволно и дори не се е замислял. Ние се страхуваме от хакери, но по-голямата заплаха за неприкосновеността на личните данни в интернет може би са сайтовете, които ползваме ежедневно.

Можете да проверите рекламния си профил тук. За да видите информацията, която ви описва най-добре, кликнете на Your Information > Your Categories. Би трябвало да е относително точна.

Ако не, можете да изтриете рекламните групи, към които не смятате, че спадате. Ако мислите обаче, че изтриването на всичките групи ще доведе до показването на по-малко реклами, грешите; рекламите просто ще бъдат по-произволни.