Отбелязваме 141 години от Априлското въстание. Държавният глава Румен Радев ще участва в тържествената програма в Панагюрище.

Тържествена проверка-заря по случай годишнината от Априлската епопея ще започне в 8 и 30 вечерта на площад „20 април“, съобщава Nova TV.

Президентът Румен Радев ще произнесе тържествено слово, след което ще се проведе вечерната проверка в памет на падналите за свободата на България.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в отбелязването на 141 години от Априлското въстание в Копривщица. От 11.00 часа вицепрезидентът ще поднесе цветя на гроба на Тодор Каблешков.

Априлското въстание е изцяло българско дело, неговата подготовка и избухване не са подкрепени от нито една външна сила. Във въстанието участват около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие от 95 въстанали села и градове. Жескотоко му потушаване намира силен отзвук в Европа и е повод за провеждане на Цариградската конференция. Нейните решения са първото международно признание на правото на българите да имат своя държава в етническите граници, очертани от борбата за църковна независимост.

Отказът на османското правителство са изпълни решенията на Цариградската конференция става причина за избухването на Руско-турската война, довела до освобождението на България.