Днес южнокорейците ще застанат пред избирателните урни, за да изберат своята визия за бъдещето на целия Корейски полуостров. Повече от 139 000 избирателни секции бяха вече отворени в очакване за рекордно висока избирателна активност от южнокорейците, които все още са изпълнени с гняв от разкритията за финансовите и морални злоупотреби по високите етажи на властта, които доведоха до импийчмънта на президента Пак Гън Хе.

Икономическият застой, високият процент безработица и широко разтворената ножица между бедни и богати също предизвикват смесица между тревожност и бяс сред гражданите. Според местните социологически проучвания за потенциален победител в предсрочните президентски избори на страната се спряга либералният демократ Мун Дже Ин - бивш адвокат за правата на човека, който според данните се очаква да спечели 38 на сто от гласовете на корейците.

Следващи по популярност са представителят на Центристката народна партия Ан Чол Су и кандидатът на Консервативната партия на свободата на Корея Хон Джун Пьо. По предварителни данни те ще спечелят около 18%. Смята се, че победата на Мун Дже Ин ще бъде историческа и ще окаже изключително благоприятно влияние върху отношенията между двете разделени Кореи и между Сеул и Вашингтон.

64-годишният кандидат, когото критиците обвиняват в „мекушавост” спрямо Севера, основа политическата си програма върху плановете за провеждане на диалог със северната си съседка, целящ деескалация на напрежението и евентуално достигане до мирни преговори.

Освен това Мун Дже Ин обеща на южнокорейците по-голяма независимост в отношенията със САЩ, осигуряващи сигурността на Сеул с разположените 28 500 войници в страната, посочва БГНЕС.