Планирахте ли вече лятната си отпуска?

Ако не сте, тогава ви съветваме да подберете някоя от следващите дестинации, които съвсем не са стандартни и изтъркани.

Всички те са в Европа. Всички те предлагат невероятно съчетание от култура, архитектура и история. Всички те са удивително красиви.

Вижте пет европейски града, които ще оставят у вас спомени за цял живот:

Катания

Този пристанищен град на италианския остров Сицилия е разположен в подножието на най-големия вулкан в Европа - Етна.

Архитектурата на Стария град в стил барок носи наследството на римската, норманската и испанската епоха на владичество и е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Една от най-забележителните сгради тук е църква Дуомо. Тя е построена от останките от римски сгради, рухнали при голямото земетресение през 1693 г., когато целият град е сринат със земята.

Опитайте задължително: аранчино, което представлява оризови топки, пълнени със сирене, месо и домати

Копенхаген

Градът се намира на островите Шеланд и Амагер. Тук старият барок лежи в сянката на модерни сгради, което прави столицата на най-голямата европейска монархия невероятно атрактивна.

През 2008 г. Копенхаген е обявен за най-добрия град за живеене в света, освен това е на трето място – след Сингапур и Мюнхен, по развитие на инфраструктурата. В Топ 10 е на мечтаните за посещение градове от туристите.

Не бива да пропускате невероятния парк Тиволи, в който са насадени стотици хиляди цветя, както и Статуята на малката русалка. Това е една от най-сниманите атракции в света, която живее в приказката на Ханс Кристиян Андерсен.

Задължително влезте и в двата от най-красиви дворци в града – Кристиансборг и Розенборг.

Опитайте задължително: ако имате достатъчно пари, тогава хапнете в Noma – това е един от най-добрите ресторанти в света. Ако пък не, на всеки ъгъл можете да си купите сморебрьо – сандвич, който е националната гордост на датчаните.

Стокхолм

30% от площта на столицата на Швеция е покрита с вода, тъй като градът се намира на брега на Балтийско море и езерото Меларен. Простира се върху цели 14 острова.

Всички тези водни канали, които са част от инфраструктурата на града, са свързани с 57 моста. Те се вият сред малки и тесни улички, пълни с малки магазинчета с ръчно изработени предмети, част от Гамла Стан - един от най-големите и добре запазени средновековни центрове в Европа.

В Стокхолм ще откриете не само първия национален градски парк в света, но и най-стария открит музей на планетата – Скансен.

Тук е къщата на легендарната авторка на детски романи Астрид Линдгрен, както и военния кораб - Васа музей, известен по цял свят.

Опитайте задължително: ястието с интересно име Изкушението на Янсон, което се приготвя от картофи, аншоа и сметана.

Брюж

Разположен в провинция Фландрия, градът, познат още като Брюге, е съхранил своята средновековна архитектура, което го превръща в една от най-големите забележителности на Белгия.

Създаден през IX век като крепост, през XIII век той вече е международен център за търговия с платове, а богатите търговци строят невиждани дотогава в Европа сгради, тънещи в разкош.

Историческият център на Брюж е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Най-популярната тук е готическата Църква на Дева Мария, чиято кула достига височина от 122 м и е една от най-високите тухлени сгради в света.

Друга известна забележителност е камбанарията в центъра на града, която може да се похвали с цели 48 камбани. Голяма част от тях все още са в употреба. Разбира се, не бива да пропускате прочутите водни канали, както и магазините за шоколадови изкушения.

Опитайте задължително: ватерзой - ястие от пиле със зеленчуци и гъби

Лайпциг

Това е най-големият град на германската провинция Саксония. Наричан е печатната столица на Европа, тъй като може да се похвали с повече от 40 полиграфически комбинати.

Тук се намират и три невероятни къщи-музеи – на Менделсон, Бах и Шуман. В църквата Свети Томас пък е погребан самият Йохан Себастиан Бах. Именно в нея той е църковен певец.

Посетете и езерата край града, които в миналото са открити мини, а днес – дестинация за забавления на местните и туристите.

Лапциг може да предложи и няколко нетрадиционни музея, като например Музей на облия ъгъл, Музей на психиатрията, Аптечен музей и Музей на училището.

Опитайте задължително: щолен, което е празничен сладкиш.