Bel Paese означава „красива страна“. И Италия гордо носи тази титла, която никой не може да й оспори.

Страната се простира на Апенинския полуостров, като включва в територията си двата най-големи острова в Средиземно море – Сицилия и Сардиния.

Разположена е на четири морета - Тиренско, Адриатическо Йонийско и Лигурско. Тук се намират и едни от най-известните вулкани в света Етна и Везувий.

Вижте 13 тайни на Италия, които ще ви помогнем да разгадаете сега:

Знаете ли от къде идва името Италия? Самата дума italia означава „земя на телетата“. Навярно има нещо общо с факта, че бикът е символ на южните италиански племена. Официалното име на страната е Repubblica Italiana.

Световният рекорд за откриването на най-скъпия трюфел принадлежи на Роко. Кучето го открива през 2007 г. край Тоскана. Една от най-скъпите храни в света тежи близо килограм и половина. Продаден е на търг за 333 000 долара.

Първата готварска книга в Италия е написана през 1474 г. от Бартоломео Сици. До днес жителите на страната спорят с белгийци и французи кой е открил рецептата за пържените картофи. А когато McDonald's открива ресторант в Рим през 1986 г., пред него хранителни пуритани раздават спагети, за да напомнят културното наследство на страната.

Университетът в Рим е един от най-старите университети в света. Основан е от Католическата църква през 1303 г. Често наричан Ла Сапиенца ( "знание"), той е най-големият университет в Европа с 150 000 студенти.

Обградени от територията на Италия, във вътрешността й се намират две независими републики. Това са Ватикана и Сан Марино. Последната е най-старата република в света. Ватикана пък е най-малката суверенна държава в света и по площ, и по население.

Италия е страната, която страда от най-много земетресения в Европа. През 1693 г. около 100 000 души загиват при земетресение в Сицилия. Най-смъртоносният трус в последните години е в Неапол през 1980 г., при който умират 3000 души. Последните трусове разлюляха страната през януари, като надминаха 5 по Рихтер.

Никоя друга страна в Европа не може да се похвали с повече вулкани от Италия. Причината – италианският полуостров е разположен на разлом. Три основни вулкани - Етна, Стромболи и Везувий, са изригвали в последните сто години.

През 1930-те и 1940-те години Бенито Мусолини се опитва да премахне чуждите думи от италиански език. Така футболният термин „гол“ става „мета“, а анимационният герой Мики Маус се превръща в "Тополино".

Първата цигулка се появява в Италия през 1500 г., най-вероятно от работилницата на Андреа Амати в Кремона. Градът по-късно се превръща в дом на Антонио Страдивари - най-известният създател на цигулки в света.

Частично повлияно от френския флаг, италианското знаме се развива през неколкостотин години. Днес то е вертикално разделено на три равни части зелено, бяло и червено, които представляват надеждата, вярата и милосърдието. Друго тълкуване сочи, че зеленото представлява италиански пейзаж, бялото заснежените Алпи, а червено кръвопролитията, довели до независимостта на Италия.

Първите опери в света са съставени в Италия в края на 16 век. Това изкуство достига най-висока популярност през 19 век, когато творбите на Джоакино Росини, Джакомо Пучини и Джузепе Верди са изключително популярни. Покойният тенор Лучано Павароти е национална знаменитост, а Клаудио Монтеверди е считан за баща на модерната опера.

Вилицата печели популярност в Италия преди всяка друга европейска страна, защото тя позволи на местните да ядат по-лесно любимите си спагети.

В централната част на Италия има чешма, от която тече червено вино 24 часа в денонощието. Тя е безплатна за всички, с изключение на "пияниците и простаците."