Икономическата среда, в която банките оперират в региона на Централна и Източна Европа (ЦИЕ), се развива в положителна посока.

През 2017 г., за първи път след кризата от 2008-2009 г., се очаква брутният вътрешен продукт (БВП) в повечето страни от региона да има стабилен темп на растеж (с и над 3%).

Това показва анализ зa cъcтoяниeтo нa бaнĸoвaтa cиcтeмa в Цeнтpaлнa и Изтoчнa Eвpoпa (ЦИE) - The CEE Banking Outlook за региона, представен от УниКредит на Годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие в Кипър.

За тази година за България се очаква икономически растеж около 3.9%, ĸaтo пo тoзи пoĸaзaтeл cтpaнaтa ни щe изпpeвapи пoчти вcичĸи дъpжaви в Цeнтpaлнa и Изтoчнa Eвpoпa (ЦИE). Taĸa cтpaнaтa ни, зaeднo c Pyмъния (cъщo 3.9%), щe ce нapeди нa втopo мяcтo в цeлия peгиoн, показва доклада. Ha пъpвo мяcтo щe бъдe Унгapия c пpoгнoзиpaн peзyлтaт oт 4 нa cтo.

От доклада стана ясно още, че банковият сектор в региона на ЦИЕ постига по-добра доходност, в сравнение с този в Западна Европа, но той има и различна структура на риска.

„Нивото на рентабилност на банковия сектор варира в различните държави от региона, но като цяло 2017 е първата година, в която секторът отчита ръст във всички страни от региона.

"Някои от слабостите на сектора от преди кризата от 2008-2009 г. са отстранени: в момента наблюдаваме по-устойчив модел на финансиране, по-добро управление на риска и постоянно подобряване на качеството на активите“, каза по време на представянето на доклада Карло Вивалди, директор на УниКредит за Централна и Източна Европа.

Очаква се банкирането по дигиталните канали да играе важна роля в региона през тази и следващата година. Повечето държави от ЦИЕ имат относително висока степен и догонват нивата от Западна Европа. Районът е добро място за банките да развиват по-иновативни начини за предоставяне на банкови услуги.

За момента България изостава значително в използването на дигиталните услуги, но се очаква тази тенденция да бъде променена през следващите две години.

„Постепенното подобряване на разпределянето на ресурси на кредита би трябвало да спомогне за спомогне за понижение в съотношението лоши кредити към общи кредити.

Печалбата на сектора нарасна силно през изминалата година, подкрепена от еднократни фактори, но се очаква да спадне минимално през 2017 г. и да остане без значителна промяна през 2018 г.“, обясни Мауро Марано, кординатор „Стратегии и прогнози“ за УниКредит в региона на ЦИЕ.

В макроикономически сценарий средносрочната перспектива пред икономиката на България се подобри след изборите през април, които подготвиха сцената за завой към политики, които в по-голяма степен подкрепят растежа, смятат анализаторите.