Кои продукти не трябва да се съчетават с алкохол?
Хората, които са пили алкохол на празен стомах, знаят, че идеята не е добра. Но има и храни, които се комбинират много лошо с алкохола и които засилват негативните последици за организма.
Френският сайт Sympa-Sympa.com прави списък с продукти, които е по-добре да не се съчетават с алкохола, и припомня винаги да пиете умерено.
Фаст фуд
Храната в заведенията за бързо хранене създава допълнителна работа на черния дроб. В комбинация с алкохол работата му се увеличава. Освен това алкохолът и фаст фуд увеличават производството на галанин – невропептид, който участва в контрола на поведението на храните.
Галанинът предизвиква повишена консумация на мазнини и поради това имате желание да похапвате вкусен хамбургер след напоителна вечер. Създава се порочен кръг.
Газирани напитки
Изследване от 2013 г. на американски учени показа, че алкохолът, съчетан с газирани напитки, съдържащи малко калории, предизвиква по-лошо напиване, отколкото с нормална газирана напитка.
Процесът на усвояване на захарта в газираните напитки забавя абсорбирането на алкохола в кръвта. Това обаче не означава, че нормални Coca-Cola или Fanta са за предпочитане. Прекаляването със захар или с алкохол никога не е добра идея.
Солени разядки
Питали ли сте се защо в баровете и ресторантите винаги ви предлагат да съчетаете бирата със солени разядки като чипс, солени фъстъци или солени бисквити? Отговорът е прост – тези залъгалки увеличават още повече жаждата ви.
Топ 25 на страните, в които се пие най-много чист алкохол Къде сме ние?
Следователно имате неизбежното желание да пиете повече, а това може да предизвика по-голяма дехидратация.
Кафе и енергийни напитки
Алкохолът потиска нервната система, а напитките, които съдържат кофеин, я стимулират. Това обаче не означава, че кафето и енергийните напитки неутрализират последиците от алкохола.
В действителност те неутрализират леко усещането за напиване и ви карат да надценявате силите си и да пиете повече, отколкото би трябвало.
Диуретични храни
Алкохолът е диуретик, т.е. ускорява процеса на елиминиране на течността в организма. И ако се консумира неправилно, може да предизвика дехидратация.
Точно затова не е препоръчително да го консумирате с други храни, които имат сходен ефект. Освен алкохола в семейството на диуретиците влизат магданозът, кориандърът, боровинковият сок, някои плодове и зеленчуци, както и кафето.