Азиатските акции за кратко поскъпнаха до нов двегодишен връх, на фона на ръста на Уолстрийт вчера, докато петролът продължи ръста си, след като Саудитска Арабия и Русия обявиха, че ограниченията в производството трябва да продължат и през 2018 г.

Основният хонконгски индекс първоначално нарасна до най-високото си ниво от юни 2015 г., на фона на търсенето на акции на китайски банки и на технологичния гигант Tencent, преди да запише понижение от 0.6%.

На фона на продължаващото поскъпване на акциите обаче, инвеститорите стават по-предпазливи. Технологичният сектор в Хонконг, например, е най-скъп, като акциите на компаниите там се търгуват при съотношение цена на акция/печалба в размер на 42.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI се понижи с 0.1%, след като в началото на сесията достигна най-високото си ниво от юни 2015 г. Австралийските акции бяха сред малкото поскъпващи в региона, което се дължеше на доброто представяне на компаниите свързани с пазара на суровини.

Цената на петрола се стабилизира на ниво от над 52 долара за барел, след като вчера достигна над триседмичен връх. Петролът от сорта брент поскъпна с 0.4%, до 52 долара за барел. Щатският лек суров петрол също добави 0.4%, до 49.03 долара за барел.

Брентът поскъпна с близо 9% през последната седмица, въпреки че някои анализатори са скептично настроени за устойчивостта на този ръст.

Китайският икономичски растеж се забавя темпа си през април, според редица икомически индикатори, вариращи от фабричното производство до продажбите на дребно, след като властите ограничиха дълговите рискове, в опит да избегнат потенциално сериозен удар за икономиката.

При валутите щатският долар се възстановява от сериозните загуби, след като слабите данни за производството ограничиха очакванията за вдигане на лихвите от страна на Федералния резерв през следващия месец, които са ключов фактор за поскъпването на долара в последните седмици.

Еврото добави 0.1%, до 1.0988 спрямо долара, след като вчера поскъпна с 0.4%. Доларът отстъпва с 0.3% спрямо йената близо, до нивото от 113.47, след като се оскъпи с 0.4% вчера.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, остава почти без промяна на ниво от 98.83 пункта, след като в предходните три сесии падна с над 1%.

Златото записа лек ръст и се търгува на цена от 1 234 долара за тройунция.