Цените на акциите в Азия отчитат понижение в трети пореден ден, след като ново поевтиняване на суровините породи опасения относно състоянието на световната икономика. Еврото поскъпва на фона на намаляващите опасения около президентските избори във Франция.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI падна с 0.4% днес и е на най-ниското си ниво от 25 април насам.

Хонконгският основен индекс бе най-големият губещ в региона с понижение от 0.8%. Спадът при австралийските акции бе от 0.5%, като най-големи понижения отчитат металодобивните и минните компании.

Пазарите в Япония и Южна Корея днес са затворени.

В Австралия акциите на големите миннодобивни компании, като Rio Tinto Ltd, BHP Billiton Ltd и Fortescue Metals Group Ltd, отчетоха понижения в цените, достигащи 1.68%, 2.75% и 3.22%, респективно.

Днес цената на фючърсите на желязната руда в Китай падна с близо 7% в началото на търговията, след като вчера се бе понижила с 8%.

Цената на медта се задържа близо до четиримесечни дъна, след като вчера записа най-големия си еднодневен спад от 20 месеца. Фючърсите на медта с с тримесечен срок на доставка на борсата в Лондон поскъпнаха с 0.3%, до 5 555 долара за тон.

Цената на петрола падна до петмесечно дъно на фона на рекордните търгувани количества от сорта брент, след като ОПЕК и други производители изглежда изключиха по-големи ограничения на производството.

Слабото представяне при суровините се пренесе и при акциите, надделявайки над някои доста солидни финансови отчети и предпазливия оптимизъм по отношение на плановете на реформи на президента на САЩ Доналд Тръмп, след като Камарата на представителите в Конгреса прие промени в сферата на здравеопазването.

Трейдърите остават предпазливи и преди излизането на очакваните днес данни за неселскостопанската заетост в САЩ. Очакванията на икономистите са, че щатската икономика е създала 185 000 нови работни места през април.

Еврото се търгува близо до шестмесечен връх от 1.09735 спрямо долара, след като центристкият кандидат за президент на Франция Еманюел Макрон консолидира позицията си за победа в балотажа срещу Марин льо Пен.

Освен изборите във Франция, в неделя трейдърите ще следят и Централната европейска банка за евентуални индикации за намаляване на програмата й за изкупуване на облигации.

Вероятността за вдигане на лихвите в САЩ намали търсенето на злато, като скъпоценният метал се търгува на цена от 1 228 долара за тройунция.