Английският футболен гранд Манчестър Юнайтед обяви загуба за първите три месеца на тази година в размер на 3.8 млн. паунда. За сравнение, през същия период на миналата година клубът записа печалба в размер на 13.7 млн. английски лири.

Сред причините за отрицателния резултат са удължаването на договорите на високоплатени играчи, както и неблагоприятните движения на обменните валутни курсове.

На фона на това, клубът отчита 3% ръст в приходите си, до 127.2 млн. паунда, като прогнозите сочат, че тази година ще бъде рекордна по това отношение. Юнайтед очаква приходите за тази година да достигнат до 570 млн. паунда.

Този сезон английският гранд не участва в „турнира на богатите” Шампионската лига, но за сметка на това успя да достигне до финала във втория по сила турнир – Лига Европа. Така, ако отборът спечели финалната среща срещу холандския Аякс, ще си осигури място в Шампионската лига през следващия сезон.

Това е важно, тъй като Манчестър Юнайтед има договор за екипировка с Adidas, в който е посочено, че ако отборът не успее да се класира за Шампионската лига в два последователни сезона, немският концерн може да свие спонсорството си с 30%, пише BBC.

Така, след като отборът пропусна да си осигури място в „турнира на богатите”, тъй като няма да попадне сред първите 4 в крайното класиране в Премиър лийг, финалът на Лига Европа придобива особено значение.

Въпреки записаната загуба за първото тримесечие, отборът може да постигне доста добри финансови резултати през тази година, смята анализаторът Саймън Стоун.

Според него, приходите от Лига Европа ще достигнат между 15 и 20 млн. лири през тази година. Това, комбинирано с останалите приходи през сезона, може да докара печалбата за тази година до сума между 185 и 195 млн. паунда. Най-високата постигана печалба от Юнайтед досега възлиза на 191.9 млн. паунда.

„Предвиждаме по-добро финансово представяне за годината, отколкото очаквахме”, посочва вицепрезидентът на клуба Ед Уудуърд.

„Погледите ни са насочени към силен финал на 2016-2017, както на игрището, така и извън него”, казва той.

Приходите от телевизионно излъчване скачат с 12.9%, до 31.4 млн. лири. Приходите от реклами също отчитат леко повишение.

Клубът подписа два спонсорски договора през първото тримесечие на тази година - с компанията за споделено пътуване Uber и сингапурската компания Aladdin Street.

Отборът спечели и Купата на Лигата през този период,

На фона на всичко това, нетните задължения на Юнайтед скачат с 17.6 млн. паунда на годишна база, до 366.3 млн. лири към края на март тази година.

Предстоящото турне на отбора през лятото включва един демонстративен мач в Норвегия и 5 срещи в САЩ.