Глутенът се появява - в известен смисъл - във всички най-вкусни храни: понички, пица, бира и разбира се - хляб, основен продукт в кухнята на почти всички народи.

Днес обаче един кардиолог твърди, че вашите любими храни на основата на глутен всъщност са токсични. И че има само един вид хляб, който човечеството би трябвало да яде.

Д-р Стивън Гундри е кръстоносец срещу лектините - растителен протеин, който може да причини увреждане на стомаха и червата - от които глутенът е само един вид.

Той казва, че ако трябва да ядете хляб, то той трябва да съдържа бадемово брашно, бадемово масло и кокосово масло - и абсолютно никакви зърна, соя или мая, съобщава Food and wine.

Миналата седмица проучване обаче разкри, че много продукти, които не съдържат глутен, всъщност е по-вероятно да доведат до затлъстяване, отколкото зърнените им колеги, защото съдържат повече наситени мазнини и по-малко протеини от храните, в които се среща глутенът.

Хлябът, препоръчан от кардиолога, съдържа 3 грама протеин на парче - също колкото пълнозърнестия хляб. Това означава, че ако се опитвате да избегнете глутена, този заместител на хляба има сравнима хранителна стойност.

Все пак, ако сте скептични относно препоръката на лекаря, има вероятност и да сте прави.

По-рано този месец British Medical Journal разкри, че хората, които нямат заболявания, изискващи спазване на безглутенова диета, всъщност не намаляват риска от сърдечни заболявания, когато изключат храните, съдържащи глутен, от менюто си.

Всъщност, това може да ги изложи на по-голям риск от сърдечни проблеми.

Както и да решите да се храните, добре е първо да се консултирате с лекар.