Най-големият фонд за дялово инвестиране в света, подкрепен от японската компания SoftBank и държавния суверенен фонд на Саудитска Арабия, обяви, че е набрал 93 млрд. долара, които планира да инвестира в технологични проекти, включващи изкуствен интелект и роботика.

„Следващият етап от информационната революция вече е в ход, а за изграждането на бизнесите през следващите години ще са нужни безпрецедентни и дългосрочни инвестиции", посочват от Softbank Vision Fund в свое прессъобщение.

Плановете за този мегафонд бяха обявени още през октомври миналата година, а в допълнение към гореспоменатите инвеститори, вече можем да добавим още инвестиционната компания от Абу Даби Mubadala, Apple, Qualcomm, Foxconn и Sharp.

Най-голям дял от инвестицията ще бъдат осигурени от държавния суверенен фонд на Саудитска Арабия (45 млрд. долара), докато SoftBank ще участва с 28 млрд. долара, а Mubadala с 15 млрд. долара. Инвестицията на Apple пък е само 1 млрд. долара.

Привличането на средства ще продължи до края на настоящата година, като целта е да се достигне ресурс от 100 млрд. долара.

Новината за новия фонд бе обявена по време на посещението на американския президент Доналд Тръмп в Риад, където бяха подписани договори между САЩ и Саудитска Арабия на стойност десетки милиарди долара.

Плановете на фонда предвиждат покупката на миноритарни и мажоритарни дялове - както частни, така и от публични дружества.