Случаите на трудови злополуки в заводите на Tesla са с 1/3 по-чести от средното ниво за автомобилната индустрия. Това сочи доклад на екип от калифорнийски адвокати, предава Reuters.

Организацията Worksafe е изготвила доклада, след като от базирания в Детройт профсъюз United Auto Workers са провели разговори с работници на Tesla относно организацията им на работа.

Tesla е единственият автомобилен производител в САЩ, чиито работници нямат собствен профсъюз. От компанията отговориха на доклада, че в рамките на първото тримесечие на тази година нивото на инцидентите е с 32% по-добро от средното за индустрията.

„Може и да имахме някои предизвикателства в миналото, докато се учехме как да бъдем автомобилна компания, но това, което има значение, е бъдещето и промените, които направихме, като сега имаме най-ниското ниво на инциденти в индустриата”, посочват от Tesla в изявление.

Една от промените е прокарването на трета смяна, което е довело до 30% спад на злополуките през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата година.

Организацията Worksafe обаче посочва, че данните за първото тримесечие не са достатъчни, за да се открои позитивна тенденция.

Докладът идва в критични времена за Tesla, която точно се подготвя да пусне своя нов автомобил Model 3, като разширява производствената си база и наема нови служители.

Докладът, изготвен от Worksafe, е пратен към регулаторите в Калифорния, отговарящи за контрола на здравето и сигурността. Според анализа, Tesla има 8.8 наранявания на 100 служители през 2015 година, което с 31% повече от средното за индустрията – 6.7 инцидента.

През 2016 година нивото на наранявания в заводите на Tesla е паднало до 8.1 на 100 работници, сочи докладът.

Според изчисленията на Worksafe, нивото на сериозните наранявания е двойно по-високо от това в индустрията през 2015 година, като отчита леко намаление през 2016 година.