Кухнята на бъдещето ще бъде по-здравословна за нашата планета и ще подобри отношението на всяко семейство към храната. Това е визията на The Future Kitchen, предложение на архитекта Марк Торп и студенти от института Прат.

Иновативната кухня, която е инсталирана в Caeserstone booth, Манхатън, поставя акцент върху екосъобразността и устойчивостта. Тя предлага системи, които гарантират 0% отпадни продукти. Освен това включва домашна градина, която укрепва социалните връзки в общността.

Еко принципите са в сърцето на дизайна на кухнята. Под ръководството на Торп студентите от Прат създават устойчиви стратегии за употреба на водата, компостиране, земеделие, смарт технологии и съхраняване на храната.

Future Kitchen е самодостатъчна. По думите на Торп тя ще бъде необходимост през 2050 г., когато 80% от населението на планетата ще живее в градовете.

Иновативният център се обединява около кръгла сърцевина, която реализира на дело идеята за кухня като място за социални срещи.

Хранителните отпадъци се използват за производството на биогаз и зареждането на 3D принтер.

Зоната за миене използва автоматизирана система с цел редуциране на употребата на вода. След това използваната вода се насочва към филтрираща система, която позволява повторна употреба в хидропонични и аквапонични системи.

Готвенето също е в духа на смарт технологиите. Обособена е специална зона за хранене.