Все повече европейци напускат Великобритания. Последните данни сочат, че 117 хил. граждани на други страни-членки на Европейския съюз са напуснали Острова през 2016 г. Това е цели 36% ръст спрямо предходната 2015 г., предава CNN.

Според анализатори, увеличението се дължи на брекзит и несигурността какво ще стане със статута на европейските граждани, живеещи и работещи във Великобритания. Паралелно с тези данни, става ясно, че нетната имиграция на Острова също намалява до 133 хил. души спрямо 184 хил. души през 2015 г.

Много европейци, избрали да напуснат Великобритания, са от страни-членки, намиращи се в Централна и Източна Европа, като напускащите от тези региони се увеличават с 67% през миналата година спрямо предходната, достигайки 57 хил. души.

Отслабването на британския паунд, съчетано с високите нива на инфлация, правят живота на Острова все по-неблагоприятен, особено за нови имигранти, които тепърва трябва да се устроят.

Цената на английския паунд пада с 14%, откакто резултатите от референдума за излизане от ЕС бяха обявени. Това донесе и допълнителни вреди, под формата на примитивно насилие от страна на населението, главно на Англия, спрямо граждани на други страни, живеещи там.

Около 3 млн. души граждани на други страни-членки на ЕС работят и живеят във Великобритания. Те заемат най-разнообразни позиции – от работници в земеделието до университетски преподаватели и финансисти.

Спрямо законите на ЕС, имигрантите имат същите права, както и местното население – право на пенсия, социални услуги и достъп до работа.

Всичко това обаче може да се промени, след като Великобритания напусне ЕС, което може да се случи след около 2 години. В рамките на този период предстоят редица тежки преговори между британските и европейските лидери, като основната цел - навярно и за двете страни, е да запазят колкото се може повече от привилегиите, имащи гражданите от двете страни на барикадата.

Последното обаче изглежда трудно изпълнимо за Великобритания, която ще трябва да се примири, че ще загуби голяма част от правата си в рамките на Общността.

Поради това британският бизнес не спира да отправя предупреждения към властите, че ограничаването на свободното движение на хора ще доведе до забавяне на икономическия растеж.

Безработицата във Великобритания се намира на 40-годишно дъно, като много сектори, сред които здравеопазването, технологиите, строителството, не могат да намерят кадри.