Възрастта за пенсиониране трябва да нарасне до поне 70 години в богатите страни до 2050 г. с увеличаването на продължителността на живота над 100 години, се казва в доклад на Световния икономически форум, цитиран от ВВС.

Според доклада служителите трябва да продължат да работят до 70 години в страни като САЩ, Великобритания, Япония и Канада. Повишаването на пенсионната възраст ще бъде необходимо, тъй като хората над 65 години ще се утроят до 2.1 милиарда до 2050 г.

Дотогава броят на работещите хора на един пенсионер ще намалеят наполовина до едва четирима. Майкъл Дрекслър, ръководител на отдел „Финансови и инфраструктурни системи“ в Световния икономически форум, казва, че очакваното увеличение на дълголетието е финансовият еквивалент на климатичните промени.

„Трябва да работим за разрешаването на проблема сега или да приемем, че отрицателните последици ще тегнат над бъдещите поколения, а това ще постави под невъзможно напрежение децата и внуците ни“, казва Дрекслър.

В доклада на Световния икономически форум „Ще живеем до 100 – Как можем да си го позволим“ се казва, че правителствата трябва да улеснят работниците да пестят за пенсионирането си.

Пропастта в пенсионните спестявания се очаква да нарасне от 70 на 400 трилиона долара до 2050 г. в осемте изследвани страни: Австралия, Канада, Китай, Индия, Япония, Холандия, Великобритания и САЩ.

Пропастта е изискваната сума пари във всяка страна за гарантиране на пенсионен доход, равносилен на 70% от доходите на човека преди пенсионирането. Жак Гуле, директор на отдел „Здраве и богатство“ в
Mercer, който работил по доклада на Световния икономически форум, казва, че проблемът е достигнал кризисна точка.

Два мита за пенсионирането Не се заблуждавайте за тези неща

„Няма решение с магическа пръчка на проблема с пенсионната пропаст. Хората трябва да увеличат личните си спестявания и финансова грамотност, а частният сектор и правителствата трябва да приложат програми в тяхна подкрепа“, заяви Гуле.

Според Световния икономически форум страните трябва да събират и комбинират данни за пенсиите, за да придобият служителите пълна представа за финансовата им позиция. Документът цитира Дания, където онлайн инструмент събира пенсионна информация, която дава на хората представа за различните им сметки със спестявания за пенсия.