Българите, подобно на работещите по целия свят, най-вероятно сме изправени пред вероятността от по-късно пенсиониране. Пенсионната възраст се повишава и най-вероятно ще продължава да расте и в бъдеще, предвид на възможностите на пенсионната ни система.

Едно обаче е сигурно: не можете да разчитате на държавна пенсия за нормален начин на живот. А под „нормален начин на живот“, според стандартите в другите държави, се разбира заместване на поне 70% от работния ви доход.

Ето няколко неща, които можете да направите, за да смъкнете пенсионната възраст или поне да успеете да спестите достатъчно за нормално съществуване след пенсия.

Вижте още: Как да се пенсионирате милионер?

На първо място, трябва да сте наясно с трудностите, които могат да ви сполетят по пътя към „спокойно пенсиониране“. А една от най-големите заплахи е по направление на доходността.

Много анализатори предупреждават, че следващите десет години, а дори и повече, най-вероятно ще се отличават с намалена доходност спрямо тази, на която сме свикнали последните 20-30 години.

„Възвръщаемостта на облигациите е много ниска, в свят на рекордно ниски лихви, а повишението на фондовите пазари до рекордни стойности може да означава по-ниска доходност в следващото десетилетие на пазарите“, предупреждава Кристин Бенц, директор Лични финанси в Morningstar.

Това може сериозно да намали шансовете ви за по-ранно пенсиониране, освен ако не започнете да пестите още по-рано. Например, да заделяте около 10% от дохода си още от 20-годишна възраст.

Ако това ви се струва непосилна задача, имайте предвид, че ако отложите старта с около 15-20 години, може да ви се наложи да повишите този процент до над 35% от дохода, особено в свят на ниска възвръщаемост.

Специалистите обаче предлагат три подхода, които да ви помогнат по-лесно да достигнете пенсионните си спестовни цели.

На първо място, можете да повишавате процента на спестяване с годините. „Не е задължително спестяването да е линейно. Да, може да ви е трудно да пестите много, когато имате малки деца, но веднъж когато сте ги изпратили в колеж, можете да повишите значително дела на заделяните за пенсиониране средства“, препоръчва Бенц.

Ако искате да се пенсионирате, например на 55 години, то ще трябва да се научите как да живеете с половината от дохода си в годините преди това, смята още експертът.

Вторият съвет е да не подценявате силата на „недоговорената заплата“. Ако смените работата си или ако мислите да останете при настоящия си работодател още дълго време, то изключително полезно за бъдещото ви пенсиониране ще е да договорите по-висока заплата (и да правите това периодично).

Може да ви е срам да си поискате повишение, но дори 100 лева с течение на времето се превръщат в една завидна сума от малко над 17 000 лева след десет години. А сега си помислете в колко биха се превърнали 200 лева повече на месец на работно място, което заемате от 20 години? В 102 280 лева (при 7% годишна възвръщаемост).

Засилете добрите си навици е третият съвет на експертите за постигане на по-добри пенсионни резултати.

Често срещана характеристика на „суперспестовните хора“ е, че те се наслаждават на спестяването на средства. За тях пестенето не е свързано с лишения, а дори напротив – носи им истинско удоволствие. Научете се да бъдете като тях...

В допълнение, можете сериозно да подобрите навиците си на харчене. Това също е нещо, което се тренира. Подхождайте от спестовна гледна точка при всяка покупка – дали можете да намерите един продукт или услуга на по-ниска цена; използвайте талони за отстъпка; пазарувайте по време на намаления и т.н.

Това да се обграждате с хора с по-ниски доходи и стандарт на живот също може да ви помага в това да не харчите излишно и да повишите спестяванията си, съветват експертите.