В една бизнес единица най-важното нещо са хората. Това каза Николай Ялъмов, председател на борда на директорите на „Капман“ по време на панел „Лични финанси“, който се провежда в първия ден на икономическия форум „Шумът на парите“.

„Пазарът на инвестиционни услуги се разви много в последните години. Българските схеми и за инвеститорите, и за посредниците се ориентират в посока на електронизиране на услугите. Почти всички брокери в България са дали пълен достъп до инструментите, които предлагат и в електронния им вариант. Така достъпът до всички тях е улеснен, като изключение правят само държавните ценни книжа, но сравнително скоро нещата и там може да се променят“, коментира Ялъмов.

По думите му това отговаря на потребността на младите хора, които са свикнали да получават всичко и отвсякъде. „Доказателство за това, че българският инвестиционен климат се подобрява е и фактът, че някои компании вече са въвели разплащане с биткойн, което е иновативно и ги поздравявам с имплементирането“, добави той.

Според Ялъмов много важно за един инвеститор е да има директен достъп до хората с опит, комуникация с тях, да се довери на тези, които могат да преценят кога една инвестиция е добра и кога е риск. „Това, което е сигурно, е, че рискът е винаги по-сигурен от печалбата“, коментира той.

На въпрос каква е стъпката, която трябва да се направи, за да се гарантира правилното управление на личните финанси, Ялъмов каза, че в неговата компания подхождат индивидуално с всеки клиент.

„Това, което правим, е да определим профила на клиента, да му предложим инструментите, които отговарят на неговите очаквания за риск и доходност. Обичайно препоръчване е той да започне с инструменти, които не подлежат на негов анализ, на неговата пряка намеса при сключване на акции. В началото на хората, които нямат опит, им е трудно да преценят кои източници на информация са достоверни и кои не. Затова е много е важно всеки да има пряк достъп с обслужващия го инвестиционен мениджър“, заключи експертът.

Спонсори на проявата през 2017 г. са Уникредит Булбанк, Алкомет, Адмирал Маркетс, Сирма Груп Холдинг, Amundi Asset Management, iuvo, Интернационал Хотел Казино & Тауър Суитс, Регус България, LG, Mastercard, Garitage Park и Американският университет в България.

Медийни партньори на Шумът на парите' 2017 са Novini.bg, Economic.bg, Broker.bg, списание Икономика, Kaldata.com, Offnews, SmartMoney.bg и Enterprise Europe Network.

Повече информация за лекторите и програмата на събитието може да намерите на https://profit.bg/forum/ или във Facebook.