Цената на индустриалните парцели вече не е основен фактор при обмислянето на дадена инвестиция, за сметка на наличието на работна ръка. Това стана ясно от думите на Пламен Бачев, мениджър Консултиране и оценки във Forton, по време на форума „Шумът на парите“, провеждан в София и организиран от Profit.bg.

„Ако преди цената на земята беше фактор, то в момента ключовият фактор е дали има работна ръка, която да обслужва дадено производство“, посочи Бачев. По думите на експерта, има доста инвеститори, които разглеждат евентуални мащабни проекти в България, като китайския интерес към село Мусачево, например.

Паралелно с това, интересен обект е и теренът на бившия комбинат „Кремиковци“. „В средносрочен или дългосрочен план ще има развитие около Кремиковци, тъй като там говорим за 7 млн. квадратни метра земя. Сами можете да си представите какво може да се направи там – град в града“, посочи Бачев.

По думите му, има засилен интерес към индустриални площи от инвеститори, развиващи дейност в сферата на автомобилното производство.

Офис площите у нас възлизат на 1.6 млн. квадратни метра, като 340 хил. кв. м са все още в строеж. Средният наем на офис площите у нас достига 13 евро на кв. м, посочи експертът на Forton.

По думите му, офиси у нас се търсят от главно от IT и аутсорсинг компании. В София се оформят сравнително нови офис центрове, в зони, като тази около Цариградско шосе, ул. Тодор Каблешков и зоната между болница Токуда и Paradise Center, стана ясно от думите на Бачев.

Проучване на Forton показва, че има оптимизъм сред хотелите клас 4 и 5 звезди по отношение на предстоящото българско председателство на Европейския съюз.

Спонсори на проявата през 2017 г. са Уникредит Булбанк, Алкомет, Адмирал Маркетс, Сирма Груп Холдинг, Amundi Asset, iuvo, Интернационал Хотел Казино & Тауър Суитс, Регус България, LG, Mastercard, Garitage Park и Американският университет в България.

Медийни партньори на Шумът на парите' 2017 са Novini.bg, Economic.bg, Broker.bg, списание Икономика, Kaldata.com, Offnews, SmartMoney.bg и Enterprise Europe Network.

Повече информация за лекторите и програмата на събитието може да намерите на https://profit.bg/forum/ или във Facebook.