Компанията за споделено пътуване Uber си навлече гнева на британските потребители, след като в нощта на терористичните атаки в Лондон не премахна веднага начисляването на сметка за хората, търсещи начин да достигнат до домовете си.

Потребители се оплакват, че са били начислявани завишени цени по време на атаките в събота през нощта. Както е известно, ван се вряза в пешеходци, докато същевременно трима мъже, въоръжени с ножове, атакуваха цивилни граждани в центъра на Лондон.

Недоволството в социалните мрежи относно Uber се надигна, като потребителите заявяват, че компанията е трябвало да не таксува хората, опитващи се да се приберат във въпросната нощ, предава CNN.

„Хей, Uber – наистина ли цената е х2.1 по време на терористичните атаки в Лондон”, написа един от потребителите в Twitter.

Друг посочва: „Фен съм на Uber, но съм горчиво разочарован от това, че извличат полза от терористична атака”.

Том Елвидж, генералният мениджър на Uber в Лондон, посочи, че компанията няма да таксува пътници от зоните в близост до нападението. Той защити реакцията на компанията.

„Веднага когато чухме за инцидента, моментално спряхме динамичното таксуване навсякъде около зоната на атаките и малко по-късно и навсякъде в централен Лондон, точно както направихме и по време на атаките в Манчестър и Уестминстър”, казва Елвидж.

Цените на Uber се изчисляват от алгоритъм, който реагира на база търсенето. Противоречивият модел за ценообразуване, който е проектиран да подканва шофьорите към зони, където търсенето е високо, обикновено бива спиран по време на бедствия и извънредни случаи.

Компанията обаче отнася критики, които твърдят, че този път не е била достатъчно бърза.

В злощастната нощ първите обаждания до службите за спешна помощ са били осъществени в 22:08 часа. От Uber посочват, че са спрели да начисляват такси за пътниците от засегнатите зони в 22:50 часа, като са увеличили радиуса за целия център на Лондон в 23:40 часа.

48 души бяха ранени и най-малко 7 души загинаха по време на терористичните атаки в столицата на Англия.

Полицията е преследвала и елиминирала трима нападатели в рамките на 8 минути след първото спешно обаждане, съобщават властите.