Въпреки че компанията на Google за самоуправляващи се коли Waymo все още няма пуснат автомобил на пазара, някои смятат, че цената й вече е по-висока от утвърдени играчи на автомобилния пазар. Анализаторът от Morgan Stanley Браян Новак и неговият екип посочват в доклад, че Waymo може да се оцени на 70 млрд. долара.

За да си представим по-добре картинката, нека имаме предвид, че пазарната оценка на Alphabet - компанията собственик на Google, възлиза на 665 млрд. долара. Така излиза, че Waymo може да се оцени на около 10% от стойността на компанията-майка, пише CNN.

Ако оценката е реалистична, то така излиза, че компанията на Google е по-скъпа от вече утвърдени марки, като Fiat Chrysler (16 млрд. долара), Ford (53 млрд. долара), GM (50 млрд. долара), Tesla (51 млрд. долара) и Uber (68 млрд. долара).

Според доклада, партньорството на Waymo с конкурента на Uber, в лицето на Lyft, е голям плюс за компанията.

За никого не е тайна, че към самоуправляващите се коли се създава свръхочакване. Въпреки това, реалистична ли е оценката от 70 млрд. долара на Waymo?

Като цяло конкуренцията на пазара за самоуправляващи се коли изглежда ще бъде ожесточена. Към днешна дата Waymo вече се съди с конкурентите от Uber.

Причина за това е обвинението, че бивш служител на Google е откраднал технология, която Uber планира да използва, след като закупува компаниятаь основана от въпросния бивш служител на технологичния гигант.

Според доклада на Morgan Stanley, Waymo едва ли ще публикува отчет за оперативните си печалби до 2022 г. Очакванията са, че оперативният маржин ще бъде в размер на едва 8% до 2030 г. Въпреки това е възможно Waymo да увеличи приходите си чрез продажба на лицензи, свързани с технологиите, разработени от компанията.

Така изглежда малко вероятно да се наложи да ходите до офис на Google, за да си закупите Waymo автомобил. Най-вероятно това ще се случва чрез утвърдени автомобилни производители, които са внедрили технологията на Google в моделите си.

Докладът на Morgan Stanley повдига въпроса дали оптимистичният сценарий за компанията на Google не се дължи на нещо друго, като например, че финансовият директор на Alphabet е бивш финансов директор на Morgan Stanley.

Говорител на компанията заявява, че този доклад е само един от възможните сценарии, като няма никакви разговори между Morgan Stanley и Alphabet относно инвестиционен бизнес и прочее.