Съосновател на Magellan Financial Group, която управлява активи за над 37 млрд. долара, смята, че шансовете на компанията за споделени пътувания Uber да оцелее през следващото десетилетие възлизат на около 1%.

"Компанията постоянно е на загуба, а стратегията й за набиране на капитал представлява една пирамида," заяви съоснователят Хамиш Дъглас по време на конференция в Сидни.

Според Дъглас Uber е поставена под заплаха от идването на автономните автомобили, като при тази конкуренция компанията няма да има предимство.

"Когато погледна Uber…, считам тази компания за една от най-глупавите инвестиции в историята," казва Дъглас. "Вероятността тази компания да фалира в рамките на десетилетие е 99%."

А конкуренцията идва, защото ограниченията за навлизането в този бизнес със споделеното пътуване са малки.

"Всичко, което те правят, е да увеличават постоянно пазарната си оценка и някой винаги си казва: "Ще вложа малко пари, защото следващия път, когато вдигнат пазарната оценка, ще съм на печалба," казва Дъглас.

Uber, която е основана през 2009 г. в Сан Франциско, а в момента развива дейност в 58 държави, се оценява на над 60 млрд. долара.

Дъглас и Крис Макей основават Magellan преди десетилетие, използвайки инвестиционните принципи на Уорън Бъфет в Berkshire Hathaway.

Личното състояние на Дъглас през 2016 г. се оценява на около 376 млн. долара.