Новините за раждането на бебе панда в зоопарка в Токио изстреляха цената на акциите на две компании, опериращи в ресторантьорския бизнес.

Зоопаркът Ueno Zoo обяви в началото на тази седмица, че тяхната панда Шин Шин е родила поне едно бебе панда. Това е първото новородено от застрашения вид през последните 5 години.

Събитието провокира инвеститорите да заложат на „бейби панда бума” в очакване на повече посетители, желаещи да видят новата панда, което би следвало да засили бизнеса в района около зоопарка.

Това веднага се отрази на акциите на Totenko - специалисти в областта на китайската кухня, и Seiyoken, познати с предложенията си от репертоара на френските кулинарни изкушения. И двете публични дружества имат ресторанти в близост до зоологическата градина.

Книжата на Totenko скочиха до фантастичните 38% по време на търговията в понеделник, като в крайна сметка затвориха сесията при ръст в цената от 6.7%. Акциите на Seiyoken записаха ръст, достигнал до 11.3% в рамките на деня, затваряйки при увеличение от 6.5%.

Всичко това обаче не е някакъв импулсивен ход, а издава прецизното следене на събитията от страна на инвеститорите. Книжата на двете компании се радват на засилен интерес още от февруари тази година – месецът, в който стана ясно, че пандата Шин Шин вече разполага с мъжки партньор, в лицето на Ри Ри.

От тогава до сега акциите на Totenko записват ръст от 30%, докато тези на Seiyoken скачат с 21%.

Шин Шин е давала живот и на друго бебе панда още през 2012 г., но новородното тогава е починало само седмица по-късно, пише CNN.

Шин Шин и Ри Ри пристигнаха в Токио от китайската провинция Съчуан през 2011 г. Тогава двете панди бяха посрещнати в столицата на Япония със сериозни фанфари, декорации по улиците и прочее.

В замяна на двете животни, Ueno Zoo е дала съгласието си да плаща по 950 хил. долара годишно в продължение на 10 години, като парите отиват за защита на дивите животни в Китай.

Новородената панда може да донесе голям ръст в туристическата индустрия на Япония. Според анализатори, приносът на бебето панда към местната икономика ще възлиза на 243 млн. долара.

Зоопаркът Ueno става дома за панди през 1972 г., след като Япония и Китай подписват мирен договор. Пандата Линг Линг е последният обитател на зоопарка, преди да почине през 2008 г.