Когато мислим за музеи, сме склонни да си представяме извисяващите се гръцки колони, които вдъхват чувство за безвремие и власт.

А за да стигнем до тях, трябва да минем през купища прах. Но това не е съвсем вярно. Навсякъде по света започваме да виждаме възхода на музеи - гигантски произведения на изкуството, които се превръщат в забележителна част от световната архитектура.

Вижте някои от най-футуристичните сгради на музеи по света:

Museum Of Tomorrow, Рио де Жанейро

Този бразилски научен музей е открит през 2015 г. и е пример за устойчиво развитие. Той разполага със слънчеви стълбове и капандури, предназначени да се променят, в зависимост от условията на околната среда, а според експерти, използва 40% по-малко енергия от конвенционалната сграда.

Също така е част от обновяването на пристанищата на града за Олимпиадата през 2016 г.

Cité Du Vin, Бордо

Официално открит през май тази година, Cité du Vin се превърна в огромен кран за пари. Оценката на сградата е 81.1 милиона евро.

Shanghai Natural History Museum, Шанхай

Шанхайският природонаучен музей изглежда почти органичен с фасадите, покрити с пропусклив слой. Тази нова сграда с площ 40 000 квадратни метра беше отворена за обществено ползване през 2015 г. Вътре има скелет на динозавър на 140 милиона години, който е с височината на четириетажна сграда.

The Broad, Лос Анжелис

Екстериорът напомня пчелна пита, а лобито – пещера. Дизайнът на сградата е с бял външен скелет, който обхваща външните стени и покрива с 2 500 елементи от бетон, подсилен с фибростъкло, които позволяват дневната светлина да прониква внимателно във вътрешността на музея, без да влияе на вида на художествените творби.

Louis Vuitton Foundation, Париж

Открита през октомври 2014 г. на цена от 143 милиона долара, сградата се превръща в емблематична за Париж. Шедьовър на архитектурата и дизайна, дело на американския архитект Франк Гери, тя е място за специални изложби и събития.

За изграждането на музея, чиято архитектура наподобява ветроход с издути платна, са използвани най-нови технологии и олекотени материали, някои от които прилагани единствено в авиацията.