Да вярваш в себе си е нещото, което запалва искрата към успеха почти във всяко начинание. Как обаче човек да развие такава самоувереност?

Лесно е, според Далай Лама: "Любовта носи самоувереност. Гневът носи страх."

Самоувереността, казва той, идва от щедростта, от това да мислиш и да проявяваш загриженост за другите. Той нарече това топла добросърдечност в реч пред студентите от Калифорнийския университет в Сан Диего по-рано този месец.

Ако живеете живота си, проявявайки истинска загриженост за благосъстоянието на другите, ще се чувствате по-добре относно себе си, а вследствие на това и по-уверени, заяви духовния видач.

Самоувереността пък е "ключовият фактор" за развиване на важните във всичко отличителни черти, като "решимост, воля и оптимизъм."

Животът не е лесен. Затова "решимостта, волята и оптимизма са от съществено значение."

Далай Лама не е единственият, който смята, че успехът зависи от самоувереността, а самоувереността пък зависи от щедростта.

Милионерът и основател на компанията за дигитален маркетинг Гари Вайнерчук е имал слаби оценки в училище, но твърди, че е успял в живота заради своята самоувереност.

Според организационния психолог Афам Грант, тези, които дават и които подхождат към всяка ситуация с идеята да помогнат първо на другите, са сред най-успелите (стига да не дават прекалено много).

Точно обратното, ако живеете егоистично и мислите само за собствената си изгода, тогава нарушавате енергията около вас и това ви води надолу, казва Далай Лама: "Ако имате нагласа да мислите само за себе си, тогава ще имате повече страх, съмнения и недоверие."

Вместо това, казва той, "Комбинирайте топлата добросърдечност и брилянтния мозък. Комбинирайте тези две неща. Тогава самите хората ще бъдат по-щастливи и по-спокойни. Другите около тях също. Този тип нагласа автоматично води нови приятели."