Без значение дали става въпрос за еднофамилна къща или апартамент в жилищна сграда, пред пространствата, които обитаваме, стои една основна задача – те трябва да предлагат перфектни експлоатационни условия и здравословен климат.

Едни от най-сериозните проблеми, застрашаващи комфортната среда в дома, се дължат на наличието на течове, остатъчна влага и негативните последици от тях.

В дома могат да се откроят множество критични зони, които често се оказват първоизточник на този тип проблеми. Практиката показва, че като най-разпространени, в зависимост от помещението, в което са разположени, могат да бъдат дефинирани следните възлови точки:

 • При бани и мокри помещения - връзки с подов сифон ъглови фуги и цокли, различни ВиК компоненти, тръби и канали;
 • При тераси и балкони – връзки с бордове, прагове и ъглови фуги;
 • Течовете в тези критични зони най-често се проявяват поради компрометиране на положеното хидроизолационно покритие. Така, на преден план възниква въпросът – как да действаме, ако се изправим пред подобни проблеми?

  „Способността на обитаемите площи да устояват на негативното влияние на влагата е резултат от внимателното планиране и вземането на правилни решения през различните етапи от експлоатацията на дома.“
  Изследване на университета в Орегон, март 2008 г.

  Отговорът на този въпрос е еднозначен – преди да се започне с хидроизолационните дейности, трябва източникът на теча или просмукващата се влага да бъде открит и отстранен.

  Проблемите в банята – неприятни, но често срещани

  Баните и мокрите помещения, в ролята си на площи, подложени на постоянното въздействие на течащата вода, налагат нуждата от изпълнение на истински надеждна и устойчива хидроизолационна система.

  В голяма част от случаите, проблемите в банята се проявяват в помещенията в съседство на долния етаж, включително и коридори, спални и др.

  В по-голямата част от случаите с подобни проблеми решението е само едно – налага се цялостен и скъпоструващ ремонт на банята, включващ премахване на съществуващото керамично покритие, некачествената или компрометирана от времето, хидроизолационна система и ред други компоненти.

  След това започва изграждане на цялостната система наново. Всичко това е свързано с множество излишни разходи, които могат лесно да бъдат спестени.

  Именно поради тази причина хидроизолационната защита на банята трябва да се възприема като защита за целия дом, защото полагането на надеждно и дълготрайно покритие изкоренява риска от възникване на проблеми и в съседните помещения.

  Решение на проблема за години напред

  Разработен с основната задача да осигурява безкомпромисна и дългосрочна хидроизолационна защита, ХИДРОЗОЛ® FLEX PRO 2-K от МАРИСАН се явява перфектният партньор при изпълнението на хидроизолационни покрития под керамични облицовки.

  Благодарение на своята екстремна еластичност, в комбинация с високата якост на залепване, придават на двукомпонентния шлам възможността за широко приложение, без ограничения – както при бетонови, керамични, дървени и метални повръхности, така и при критични, деформируеми и напукани основи.

  Именно въпросната еластичност е свойството, което позволява на ХИДРОЗОЛ® FLEX PRO 2-K да преодолява безпроблемно пукнатини в основата до 3 мм., едновременно с което гарантира, че хидроизолоационното покритие ще запази целостта си при разнородни външни агресори за дълъг експлоатационнен период, без риск от компрометиране.

  Изпълнението на хидроизолационна система с основен компонент - ХИДРОЗОЛ® FLEX PRO 2-K, е сигурен начин да се изкорени риска от негативни последици за помещенията в съседство, възникнали вследствие на проникване на вода в критичните точки в банята.

  Балконът и терасата – идеални места за релакс, често обаче създаващи проблеми

  Дори и да не са подложени на постоянното въздействие на водата, както баните, балконите и терасите търпят далеч по-агресивни влияния от външната среда. Докато в банята температурата е сравнително постоянна, то балконите и терасите трябва да бъдат проектирани така, че да издържат на широки амплитуди – от замръзвания и температури до над -20°, до нагрявания от над +50°C през лятото.

  В допълнение към това трябва да се отчете и факта, че сезонните валежи от дъжд и сняг предизвикват изменения в агрегатното състояние на водата, които сами по себе си генерират свивания и разширения в основата.  Ако балконът или терасата не са изпълнени с надеждно хидроизолационно покритие, притежаващо нужната еластичност, то помещенията, намиращи се в съседство, гарантирано търпят негативните последици от проникналата вода във връзките с бордовете, ъглите и фугите. Мухълът и отлющванията са само част от последствията, с които се налага да се справяме, ако хидроизолационното покритие на балконът или терасата в съседство, е компрометирано.

  Експлоатационна надеждност, без значение от атмосферните условия

  ХИДРОЗОЛ® FLEX PRO 2-K е предпочитаното премиум решение, не само при жилищните, но и при силно натоварени площи като хотелски комплекси, спа и wellness центрове, басейни и др. - явен индикатор за надеждните свойства на продукта.

  Благодарение на резистентността си срещу температурни амплитуди, UV лъчение и агресивни атмосферни условия, хидроизолационният шлам гарантира перфектното поведение на защитния слой, защитавайки помещенията в съседство. Доказаната устойчивост на стареене, присъща за ХИДРОЗОЛ® FLEX PRO 2-K прави инвестицията в хидроиозолационно покритие – инвестиция в бъдещето.

  Ами дребните проблеми в бита?

  С течение на времето, вследствие на дълготрайната експлоатация, е напълно възможно различни строителни компоненти или самите връзки между тях, да бъдат компрометирани, с което да се окажат и лесен път за формирането на теч и проникването на влага в дома.

  Без значение дали става въпрос за елементи от ВиК инсталацията, съединителни или уплътнителни фуги, проблемните точки трябва да бъдат фиксирани мигновено, за да се съхрани комфортният климат в дома.

  Лесен и бърз отговор с хидроизолационните продукти от серията ТЕРАФЛЕКС®

  С помощта на лепило-уплътнителя ТЕРАФЛЕКС® WATERSTOP, стопирането на течовете в различните компоненти от конструкцията е лесно като детска игра. Комфортното полагане на продукта го превръща в бързо и универсално решение на проблемни ситуации.

  След втвърдяване, ТЕРАФЛЕКС® WATERSTOP образува безцветна маса, подходяща за боядисване в желаните нюанси.

  По този начин ремонтът става лесен, достъпен и естетически незабележим.

  Без значение дали трябва да се стопира теча под мивката, от пукнатините в покрива, водосточните тръби или пък да се запълнят проблемни фуги и пукнатини, ТЕРАФЛЕКС® WATERSTOP се явява верен помощник във всеки един от случаите.

  Универсалният характер на продукта, в комбинация с надеждните му свойства, обезпечават дълготрайното екплоатационно качество и при приложение върху сухи, мокри или мазни повърхности, подложени на висока влажност, както и покрити частично или изцяло във вода.

  Хидроизолационното лепило-уплътнител е най-лесната бариера срещу влагата и произхождащите от нея негативни последици, тъй като позволява дълготрайно фиксиране на компрометирани участъци при гладки, пластмасови, дървени, стъклени или метални елементи.

  ТЕРАФЛЕКС® WATERSTOP гарантира перфектно поведение и при широки температурни амплитуди - от -25°С до +80°С.

  Широкоизвестен е фактът, че битумните материали са свръхефективно решение, когато става въпрос за хидроизолиране.

  Пренасяйки перфектните защитни свойства на битума в решение, достъпно за всеки един, МАРИСАН създаде уплътнителя ТЕРАФЛЕКС® BITUMEN.

  Лесното нанасяне на продукта, в комбинация с перфектната адхезия към редица повърхности като битум, дърво, изолационни плоскости, метал, пластмаса и др., позволява ефективното стопиране на течовете само в рамките на няколко минути.

  Дори и дъждът в момента да е причината за нов теч в тавана, ТЕРАФЛЕКС® BITUMEN позволява моментално полагане във влажна среда, както и при ниски температури, което само по себе си го превръща в най-бързото решение на подобен тип проблеми.

  Благодарение на високата еластичност след втвърдяване, положеният битумен уплътнител гарантира дълготрайна устойчивост на високи и ниски температури, както и UV лъчи, снегове и дъждове.

  С помощта на ТЕРАФЛЕКС® BITUMEN, ремонтът на старата битумна хидроизолация или уплътняването на пукнатините около комина и в покрива, никога не е било по-лесно!

  За допълнителна техническа или търговска информация, моля посетете официалния интернет сайт www.marisanbg.com или корпоративния блог http://blog.marisanbg.com.