Отделните площи в нашите домове, без значение дали става въпрос за интериор или екстериор, коридор, баня, тоалетна, балкон или тераса, са подложени на множество разнородни влияния от заобикалящата ги среда.

Това, по което си приличат обаче, е най-предпочитаната технология за изпълнение на тяхното покритие, а именно – керамичните облицовки и настилки.

„През 2014 г. производството на керамични облицовки и покрития достига границата от 12 409 млн. км2“, сочат данни на Ceramic World Review 113/2015.

На какво се дължи постоянно нарастващата популярност на този тип повърхности? Отговорът се крие в техните свойства и характеристики - изпитана устойчивост, експлоатационна надеждност и многобройни възможности за дизайн. Именно последният фактор е този, който търпи особено динамично развитие в последните години.

Независимо от дизайна, без значение дали става въпрос за нашумялата тенденция на облицовки, имитиращи циментова, тухлена или 3D повърхност, или големината, формата и разположението на облицовъчния материал, най-важният компонент, предопределящ качествения краен резултат на покритието, е лепилото, с което бива положено то.

Полезни съвети при избора на лепило за плочки и керамика

Качеството и надеждността на лепилата се гарантира от стандартизирани методи за изпитване. Но, за да направим правилния избор, далеч не трябва да изучаваме тази комплексна материя. Нужно е да обърнем внимание на няколко възлови характеристики, предопределящи приложимостта на конкретния продукт за особеностите на нашия проект, най-важните измежду които са:

 • Вид и особености на облицовката
 • Теракотени плочки и гранитогрес, тежки и леки облицовъчни камъни, стъклокерамика, мрамор, широкоформатни керамични плочи – възможностите и вариантите за избор на облицовъчен материал са практически неограничени.

  Всеки един от тях обаче притежава определени свойства и особености като например цвят, порьозност, формат, маса и водопопиваемост на облицовъчното покритие и др., които сами по себе си трябва да бъдат взети под внимание при избора на лепило, за монтаж.

 • Специфика на основата
 • Дърво, метал, гипсокартон, мозайка, стари боядисани, облицовани, критични или деформируеми основи – разнообразието във вида и състоянието на основата (пригодност за лепене, товароносимост, водопопиваемост, порьозност и др.), която ще бъде облицована също е огромно и само по себе си изисква употребата на подходящото лепило, способно да гарантира дълготрайната стабилност на положеното покритие.

 • Място на приложение
 • Керамичните покрития са особено предпочитани за изпълнение на балкони, тераси, влажни и мокри помещения, силно натоварени публични пространства, басейни и ред други площи.

  Само по себе си, всяко едно от изброените место излага покритието на комбинация от специфични условия и различни натоварвания като например тежки атмосферни и климатични влияния (слънчево лъчение, дъжд, сняг, просмукваща се влага), големи температурни изменения и амплитуди (нагряване от слънцето, подово отопление или хладилни помещения), предизвикващи големи линейни разширения и свивания в облицовката, различна степен на натовареност (човекопоток и механичен натиск) и възникващите вследствие на това движения и вибрации в основата, както и ред други.

  Всички тези възлови моменти и специфични особености поставят на преден план въпроса:

  „Има ли универсално решение, което да ги удовлетвори максимално и да гарантира надеждността и дълготрайното експлоатационно качество на нашия проект?“

  Професионалните лепила за полагане на керамични облицовки и настилки предоставят гарантирана сигурност напред във времето

  В многообразието от лепила за керамика, съществуващо на пазара, човек лесно може да се обърка. Много от тях предлагат решение за по-малка или по-голяма част от гореспоменатите проблеми и особености. В такава ситуация, правилният подход е употребата на професионални лепила и решения, които да дадат на потребителя важната за него гаранция за надежден и дълготраен краен резултат.

  Като част от тези професионални решения, разпознати от пазара като еталон за качество и надеждност, ТЕРАФЛЕКС® PLATINIUM и ТЕРАФЛЕКС® GOLD, вече дълги години се явяват предпочитан избор при полагането на керамични облицовки. Тази тенденция се налага вследствие на изпитаните във времето резултати от работата с тях, при проекти с най-различни специфики и изисквания.

 • Широкоформатни плочи и масивни облицовъчни материали
 • В недалечното минало, като широкоформатни плочи, са се приемали тези с размери около 300 х 300 мм. В следствие на изменящите се тенденции в дизайна, днес размерът на широкоформатните плочи започва от 400 х 400 и достига до над 1000 х 2000 мм. Повечето от тях се полагат на подови площи, но и облицоването на стени с подобен тип материали набира все по-голяма популярност.

  За тежки каменни и масивни облицовъчни материали се приемат тези, чиято тежест надвишава 32 кг/м2. Те биват особено предпочитани основно в екстериорния дизайн, тъй като придават специфичен дух и особено усещане за натуралност и чиста природна естетика.

  ТЕРАФЛЕКС® GOLD

  Специално разработен, както за дебелослойно, така и за тънкослойно лепене на тежък облицовъчен материал и широкоформатни керамични плочи, ТЕРАФЛЕКС® GOLD притежава всички нужни свойства, за да гарантира дълготрайното експлоатационно качество и гарантираната стабилност на положеното покритие.

  Благодарение на изключително здравата връзка, която лепилният слой образува с основата, освен извънредно големи керамични плочи, се гарантира и лесният и професионален монтаж на масивни облицовъчни материали като гранит, мрамор, гнайс, оникс, варовик, всякакви видове естествени и изкуствени камъни и много други материали.

  Широкоформатните плочки, сами по себе си крият и някои особености, които биха се оказали непосилни за преодоляване от стандартните лепила. Поради факта, че те биват изработвани при много високи температури, те се превръщат в непорьозни покрития. Това налага полагането им с продукти, създадени специално за тази цел и, които се характеризират с особена якост и намалено плъзгане.

  Фактът, че широкоформатните плочки са подложени на по-сериозно структурно напрежение, възникващо вследствие на вибрации или движения в основата, в сравнение с по-малките плочки, изисква от лепилото да притежава особена еластичност. Това свойство допринася за лесно абсорбиране на вибрациите от лепилния слой, без това да доведе до увреждане или цялостно отлепване на облицовката.

  Но съвременните тенденции в дизайна на облицовани площи често изискват умелото комбиниране на масивни материали и широкоформатни плочи с интериорно стъкло, фина стъклокерамика или други видове силно гланцирани плочки.

  Това, само по себе си налага и нуждата от работа само и единствено с продукти, съобразени с особеностите на този тип облицовъчни покрития.

 • Стъклени, стъклокерамични и други непопиващи облицовки
 • Малките стъклокерамични плочки, интериорното и фибро стъкло, както и голяма част от съвременните облицовъчни материали, се характеризират със своята перфектна гладкост и нулево водопоглъщане. Те се явяват особено предпочитан начин за изпълнение на керамичните покрития при басейни, SPA, WELLNESS центрове и други.

  Спецификата на експлоатация на този вид съоръжения, разположени, както на закрито, така и на открито, подлага положената облицовка на много силни напрежения и значителни температурни изменения, което само по себе си подлага издръжливостта на лепилния слой на сериозни изпитания. Този тип материали все по-често биват предпочитани и за декоративното облицоване на фасади.

  Особеностите на този тип облицовки и спецификата на съоръженията изискват тяхното облицоване да се извършва само и единствено тънкослойно – с лепила гарантиращи много голяма еластичност и извънредно голяма якост на залепване.

  ТЕРАФЛЕКС® PLATINIUM

  Премиум решението в серията лепила за плочки и керамика на МАРИСАН е специализирано флексово лепило за високоеластично лепене на неабсорбиращи и гланцирани облицовки върху деформируеми и критични основи.

  Продуктът се налага устойчиво на пазара, благодарение на своята изключителна надеждност. Явен индикатор за това са (лабораторно изпитаните стойности на коефициента за начална якост от над 2 N/mm2.

  Тази огромна якост на залепване, гарантира безкомпромисни резултати при тънкослойно лепене и облицоване (включително и на фасади) със силно гланцирани облицовки, обезпечавайки здравината на покритието и устойчивостта му на агресивните влияния на външната среда.

  Специфичните характеристики на ТЕРАФЛЕКС® PLATINIUM го правят перфектно решение при полагане по метод „плочка върху плочка“, както и върху други видове критични повърхности – силно полирани или боядисани повърхности, гипскартон, дърво и др.

  Едно от най-големите предимства на продукта е неговата свръх висока еластичност. Провежданите изпитвания и независими лабораторни тестове категоризират еластичността на лепилния слой с клас S1 според стандарта EN 12004 (лепило, подлагащо се на деформация).

  Благодарение на това свойство, лепилният слой абсорбира възникващите структурни напрежения, запазвайки стабилността на положеното покритие.

  Високата еластичност на лепилото, в комбинация със завидната здравина на образуваната връзка между покритието и основата, се явяват сигурна гаранция за дълготрайната експлоатационна сигурност на облицовката. Това се явява от особена важност при полагане на гланцирани, неабсорбиращи облицовъчни материали, поради техните най-разпространени приложения в интериора и екстериора и съпътстващите ги тежки външни влияния, на които биват подлагани.

  Професионални решения за всяка ситуация

  Благодарение на завидните си хидро и мразоустойчивост, ТЕРАФЛЕКС® PLATINIUM и ТЕРАФЛЕКС® GOLD издържат на тежки температурни изменения, дъжд, сняг и механични влияния. Това ги прави перфектен избор при изпълнение на керамични покрития и облицовки при тераси, балкони, коридори, влажни и мокри помещения, обществени и силно натоварени площи.

  Благодарение на бялата серия на лепилата - ТЕРАФЛЕКС® PLATINIUM БЯЛ или ТЕРАФЛЕКС® GOLD БЯЛ, полагането на мраморни, прозрачни, полупрозрачни и светли мозаечни, стъклени или стъклокерамични плочки става лесна и приятна задача.

  Доказаната надеждност на лепилата ги превръща в предпочитано решение за изпълнение на керамичните облицовки и покрития, не само в частното и жилищното строителство, но и при изграждането обществени сгради като търговски и бизнес центрове, хотели и ваканционни комплекси и други.

  Най-сигурната гаранция за резултатите от работата с даден продукт обаче, винаги си остава независимата оценка на пазара. Вижте повече за ефекта от избора на продуктите на МАРИСАН в секцията с референтни обекти на компанията.

  За допълнителна техническа или търговска информация, моля посетете официалния интернет сайт www.marisanbg.com или корпоративния блог http://blog.marisanbg.com.