Уорън Бъфет смята, че хора като него са истинският проблем за щатската икономика.

С лично състояние, оценявано нанад 75 млрд. долара, Бъфет в момента е вторият най-богат човек в света, според класацията на Forbes. Главният изпълнителен директор на конгломерата Berkshire Hathaway е наричан Оракулът от Омаха.

Въпреки всичките си лични успехи обаче, Бъфет казва, че проблемът наистина е в 1% най-богати хора.

"Истинският проблем, по мое мнение, е, че просперитетът досега бе невероятен за изключително богатите хора," заяви Бъфет пред CNBC.

"Ако се върнете към 1982 г., когато Forbes изготви първата си класация на 400 най-богати в САЩ, тези хора разполагаха общо с 93 млрд. долара. Днес сумата възлиза на 2.4 трлн. долара, или 25 пъти повече," казва той. "Това е непропорционално облагодетелстващ хората на върха просперитет."

Капиталовият пазар въри нагоре от март 2009 г., а щатската икономика расте с около 2% на година, казва Бъфет. Този растеж (макар и с една трета по-малък от обещания от президента Доналд Тръмп) е добър за икономиката и ще подобри качеството на живот на много американци.

Това ще добави "19 000 долара БВП на глава от населението. За четиричленно семейство това означава 76 000 долара за едно поколение," казва Бъфет. "Така вашите деца и децата на вашите деца ще живеят много по-добре, отколкото ние живеем с 2% икономически растеж."

Въпреки това много хора буксуват на едно място. "Икономиката се справя добре, но не всички американци се справят добре," казва Бъфет.

Част от причините някои хора да изпитват затруднения, според Бъфет, е това, че автоматизацията и цифровизацията на трудовата сила в САЩ се случват по-бързо, отколкото служителите могат да бъдат преквалифицирани.

"Винаги се наблюдават промени в заетостта. Ако се върнете в 1800 г., тогава са били необходими 80% от работната сила, за да се произведе достатъчно храна за страната. Сега са необходими по-малко от 3%. Истината е, че пазарните системи намират място на хората в тях," казва Бъфет.

"Винаги има разминаване. С развитието на икономиката тя преразпределя ресурси."

И докато служители излизат от работната сила, защото уменията им вече не се използват, според Бъфет отговорност на обществото е да се погрижи за тях, докато се преквалифицират, за да се влеят отново в работната сила.

Развиващата се икономика "вероятно не носи ползи на служителя в завода за стомана в Охайо," казва Бъфет. "Това е проблемът, върху който трябва да се работи, защото когато имаш нещо, което е добро за обществото, но ужасно вредно за дадени хора, ние трябва да направим така, че да се погрижим за тези хора."

Бъфет успява да натрупа огромното си богатство от инвестиции на капиталовия пазар, към които той има интерес от малък. Той купува първите си акции, когато е на 11 г.,и търгува на пазара от 75 години. Той препоръчва на другите да правят същото.

"Те просто трябва да продължават да купуват, да купуват и да купуват по малко от Америка, докато животът им тече. След 30 или 40 години ще имат много пари," казва той.

В опит да компенсират това неравенство, Бъфет и неговия приятел - съоснователя на Microsoft Бил Гейтс, стартираха инициатива, която призовава най-богатите хора в света да дарят поне половината от богатството си.