Airbus започна да работи по първите 900 сателита, които един ден могат да доставят интернет до всяка точка на света, съобщава CNN.

Новите сателити са част от проект на производителя на самолети и стартъп компанията от Флорида OneWeb, която иска да предостави достъп до интернет на разумни цени чрез малки сателити, обикалящи около Земята.

Airbus ще произведе десет сателита в завода си в Тулуза, Франция. Останалите сателити с размерите на перална машина ще бъдат произведени в Космическия център „Кенеди“ във Флорида.

Говорител на Airbus отказа да разкрие точната цена на всеки сателит, но заяви, че те ще струват под един милион евро. Съвместното дружество, наречено OneWeb Satellites, планира да изпрати сателити в обрита от март 2018 г. Целта е да бъде изстрелван по един сателит на всеки 21 дни от космическия център във Френска Гвиана.

Технологичните и самолетни компании се надпреварват да предоставят достъп до интернет чрез сателити или летящи на високо дронове и балони. Ако се окаже успешна, новата технология ще осигури достъп до интернет на милиарди хора, които в момента не са включени в мрежата.

Сателитите на OneWeb ще обикалят на височина от около 1207 км, което е много по-близо до Земята от настоящите сателити, доставящи интернет. По-късото разстояние ще ускори доставянето на сигнала. Компанията очаква интернет услугите й да започнат през 2019 г. и да покрият земното кълбо до 2020 г.

Вместо да продава достъп до интернет директно на клиентите, OneWeb планира да продава капацитет на интернет доставчици, като AT&T и Verizon. OneWeb получи подкрепа от някои големи имена в бизнеса, включително Coca-Cola, Virgin Group на Ричард Брансън и Qualcomm. Японската банка SoftBank също инжектира един милиард долара в стартъп компанията.

SpaceX работи по сходен проект и получи най-малко един милиард долара финансиране от Google и Fidelity.