Вчера се навършиха десет години от появата на iPhone. За това време устройството промени не само бъдещето на компютинга, но и цели сектори от икономиката, социалния ни живот и транспорта, пише Yahoo.com

Макар че iPhone-ът се промени доста през годините, следващото десетилетие може да донесе още по-големи промени за дойната крава на Apple. Говорим за по-усъвършенстван изкуствен интелект, който да предсказва по-добре какLо искате и кога го искате, гласов контрол, който не е толкова роботизиран, интерфейс в стила на добавената реалност и истинско преживяване с много екрани от потребителите, което ви позволява да оставите телефона си.

Не може да се каже със сигурност, но след десет години iPhone може да изглежда напълно различно от черния правоъгълник, който носите в джоба си.

Предсказване на бъдещето

Apple вече полага основите за бъдещия си iPhone. По време на Световната конференция на разработчиците в началото на юни компанията показа колко много вярва в добавената реалност.

Това е името на технологията, която ви позволява да наставяте дигитални образи върху реалния свят. Най-популярният пример е играта Pokémon Go.

Apple се стреми да се гмурне с главата надолу в тази технология. Генералният директор Тим Кук сподели преди време пред Independent, че смята изкуствения интелект за „голяма идеяQ като смартфона“, който всеки може да използва.

Според изследователя Рамон Ламас добавената реалност може да се превърне в основния начин, по който взаимодействаме с телефоните си.

„Мисля за телефона като за устройство с дисплей и устройство за интеракция. Първоначално използвахме персонални компютри и лаптопи, след това стигнахме до телефона и таблета, а следващия начин, по който ще взаимодействаме със света, ще бъде добавената реалност“, смята Ламас.

Слушалките Hololens на Microsoft вече доказаха, че потребителите могат да се възползват от добавената реалност, за да взаимодействат с предмети на екрана. Ако Apple наистина развие технологията, добавената реалност може да се окаже основен начин за използване на устройствата ни.

Замяна на правоъгълника

Ако интерфейсът на телефона ви е захранван от добавена реалност, какво ще се случи с класическото устройство с правоъгълна форма, което разнасяме в джоба си от години? Ламас смята, че телефонът ще служи като хъб за многобройни смарт устройства, с които взаимодействаме.

Спомнете си за Echo Show на Amazon, което се свързва със смартфона ви, но ви позволява да взаимодействате с него чрез докосване и глас.

Да говорите на телефона си

Бъдещият iPhone вероятно ще зависи много повече от гласовото взаимодействие. Apple неотдавна представи подобрена версия на своя гласов асистент Siri, който има сходни способности с Assistant на Google и Alexa на Amazon.

Днешните технологии вече ви позволяват да правите всичко – от това да контролирате осветлението си и да запалите колата си до това да поръчате пица и да си извикате кола на Uber. Пренесете се мислено десет години напред и можете да започнете да си представяте какво ще имаме през 2027 г.