Забраната за пренасяне на електронни устройства на борда на самолетите, пътуващи към САЩ, падна за полетите от Абу Даби.

Министерството по вътрешната сигурност на САЩ обяви, че вдига рестрикцията, тъй като са въведени други допълнителни мерки за сигурност.

Решението е добре дошло за авиокомпанията Etihad Airways, която е единственият превозвач, който оперира полети до САЩ от международното летище в Абу Даби, столицата на Обединените арабски емирства, предава CNN.

Говорителят на американските власти по сигурността Дейвид Лапан посочи, че новите мерки на летищата представляват система за „визуално потвърждение”.

По думите му, усилията на Etihad са модел, който може да бъде внедрен както от местните, така и от чуждестранни авиокомпании.

Etihad обявиха, че приветстват решението на американските власти. Превозвачът оперира 45 полета между Абу Даби и САЩ всяка седмица.

„Искаме да благодарим на нашите гости за тяхното разбиране и лоялност, докато забраната (за лаптопи на борда) беше действаща”, посочват от авиокомпанията в изявление.

За разлика от Etihad, забраните за пренасяне на електронни устройства, по-големи от смартфон, на борда на полетите продължава да е налице за Emirates – авиокомпанията, базирана в Дубай, който също е част от ОАЕ.

Emirates е най-големият международен превозвач в света.

На летището в Абу Даби вече има американски власти по сигурността и имиграцията. Пътниците за САЩ изчистват митническите си задължения преди полети, което им позволява да пропуснат имиграционната проверка, когато пристигнат в САЩ.

Освен Emirates, засегнати от забраната остават и авиокомпаниите, опериращи полети до САЩ от 9 други летища, намиращи се в 8 страни в Средния Изток и Африка. Общо 8 превозвача извършват полети от тези летища към САЩ.

Забраната, която беше въведена в края на март тази година, е поради опасения, че електронните устройства, като лаптопите например, могат да бъдат използвани за внасяне на експлозиви в самолетите.

Говорителят на американските власти Лапан не дава подробности за новите мерки за сигурност.

По думите на секретаря по сигурността на САЩ Джон Кели обаче, новите мерки включват подобрено сканиране на електронните устройства на пътниците.