Правителството на САЩ временно забранява носенето на електроника в ръчния багаж по време на полет със самолет. Причината не е ясна, тъй като официален коментар от страна на властите липсва, предава CNBC.

Забраната бе обявена вчера посредством изявление на Royal Jordanian Airlines и новинарска агенция в Саудитска Арабия.

Според Associated Press, които се позовават на официални лица, забраната ще важи за полети до САЩ от международните летища, които обслужват градовете Кайро в Египет, Амман в Йордания, Кувейт в Кувейт, Казабланка в Мароко, Доха в Катар, Рият и Джида в Саудитска Арабия, Истанбул в Турция и Абу Даби и Дубай в ОАЕ. Забраната е без определен срок, посочва служителят пред новинарската агенция.

Според информацията на AP, забраната ще се отрази на 9 авиокомпании.

От Royal Jordanian посочват, че забраната няма да важи за мобилни телефони и медицински устройсва. Всичко останало трябва да бъде опаковано в багажа. Йорданската авиокомпания заявява, че забраната афектира върху нейни полети до Ню Йорк, Чикаго, Детройт и Монреал.

Неназован представител на властите САЩ посочва, че забраната може да остане няколко седмици.

Рестрикциите влизат в сила точно преди срещата във Вашингтон на водената от САЩ коалиция срещу екстремистките ислямисти. Очаква се редица официални представители на арабските страни също да присъстват на срещата.

Засега не е ясно дали техните планове за пътуване са променени или пък са предизвикали въвеждането на подобна забрана.

Професор Джефри Прайс от State University of Denver коментира, че има известни пречки всеки да носи устройства в багажа си. Така кражбите от чекирания багаж ще скочат до небето, подобно на идентичната забрана във Великобритания през 2006 г. Освен това някои лаптопи имат батерии, които са лесно запалими.

Повечето главни летища в САЩ разполагат с компютърни технологии за сканиране и топлинно идентифициране на нежелани обекти в багажите на пътниците. Така, подобно на рентгенова снимка, служителите на летищата могат да видят доста детайлно какво има в багажа. Всички чанти, куфари и прочее се проверяват за експлозиви в САЩ.