Италианският архитект Стефано Беори разкри плановете си за град в близост до китайския град Луджоу с кули, изцяло покрити с дървета и растения за борба със замърсяването на въздуха.

В Liuzhou Forest City ще бъдат засадени 40 000 дървета и почти един милион растения от 100 различни вида. Зеленината е проектирана да минава през балкони и покриви от поредица от небостъргачи, разположени на 175 хектара по течението на река Liujiang, в планинския район на Гуанкси.

Следвайки изминалите проекти за "вертикалните гори" на Боери в Милано и Лозана, градоустройството е част от концепцията на архитекта за Forest City, която предвижда градове, направени от покрити с растителност небостъргачи, които ще бъдат разположени в Китай като начин за справяне със замърсяването на градовете.

Студиото на архитект Боери предложи подобен дизайн за град в Шиядзуанг, а няколко покрити с растения небостъргачи са предложението за центъра на град Нанджинг.

Всяка схема осигурява устойчиво жилище с висока плътност и офис пространство, запълнено със зеленина, като начин за чиста околната среда чрез филтриране на праховите частици от въздуха и абсорбиране на въглероден диоксид.

Луджоу ще осигури домове за 30 000 души в различни жилищни райони и ще включва търговски и развлекателни пространства, две училища и болница. Архитектът изчислява, че зеленината ще абсорбира близо 10 000 тона въглероден диоксид и също така ще произвежда около 900 тона кислород.

Направен по поръчка на общината комплексът ще бъде устойчив. Той ще използва геотермален източник за охлаждане и слънчеви покривни панели за събиране на енергия от възобновяеми източници, а по бърза железопътна линия ще движат електрически автомобили.

Това, съчетано със стени, които ядат смог, ще превърнат града в първия подобен в света според архитектите.

Другите предимства на проекта включват намаляване на температурата на въздуха, осигуряване на шумови бариери за натоварените зони на движение и създаване на условия за местообитание на птици, насекоми и дребни животни.

Изграждането на проекта е планирано да започне през 2020 г.

Концепцията на Forest City следва редица предложения от архитекти и дизайнери за подобряване на качеството на въздуха в градовете. Другите включват Smog Free Tower на Daan Roosegaarde, която се основава на принципа на изсмукване на от замърсяване, и музикално училище с мъхести покрив, проектирано да абсорбира замърсителите.

Много архитекти използват концепцията за растения, покриващи сградите. Подобни проекти имат още Кенго Кума, Жан Нувел и Herzog & de Meuron.