Приблизително 8-9 млн. българи живеят извън пределите на България. Тази бройка включва сънародниците ни, живеещи постоянно някъде в чужбина, тези, пребиваващи навън за периоди от порядъка на 5-6 месеца, и историческите български общности по света.

Това стана ясно от думите на Петър Харалампиев, председател на Държавната агенция за българите в чужбина, пред bTV.

По думите му, миграцията има няколко големи вълни – след освобождението от турско робство, след Втората световна война и след 1989 г. Благодарение на вълните емигранти, вече има второ и трето поколение българи в чужбина.

Дали се чувстват българи и дали учат български зависи от семейството и традициите, посочва Харалампиев.

По думите му, понастоящем има над 1000 организации на българи в целия свят, като те се занимават със запазване на българската култура и идентичност.

От новата емиграция най-компактните маси българи се намират в Германия и Испания. Официалните данни сочат, че в Испания живеят над 140 хил. нашенци, докато в Германия те са над 220 хил. души.

Извън тази официална статистика, те са много повече, посочи Харалампиев. Според него, в Германия са около 370 хил. българите, докато в Испания – около 220 хил.

Във Великобритания официално живеят около 170 хил. българи, а реално – около 300 хил. души, като само в Европейския съюз има над 1 млн. българи към днешна дата.

Някои се завърнаха през последните години заради кризата в някои държави от Европа, но и много нови заминаха, за да учат в чужбина, каза Харалампиев, като поясни, че в момента има над 30 хил. български студенти в страните от ЕС.

В САЩ официалните данни са за 300 хил. българи, но реално са много повече.

Най-компактната общност е в района на Чикаго – там неофициално живеят 200 хил. българи. Големи български общности има и в Лос Анджелис и в Ню Йорк.

В САЩ има и по-стара миграция – хора, преселили се там след Балканските войни. Втората вълна е след Втората световна война, а третата – след 1989 г.

Канада е модерна дестинация за миграция в по-новите времена. В момента натам изтичат най-много българи като процент от мигриращите.

Украйна пък е сред историческите области, населени с българи. Има много българи от смесен брак и част от тях не се самоопределят като българи. Там не се гледа с добро око на малцинствените общности. Голяма група има в Бесарабския регион.