Летище "Принцес Джулиана" в Сейнт Мартен е наричано едно от най-страшните в света.

То обаче често е на върха на списъка на авиационните ентусиасти, които искат да се доближат максимално до самолетите.

Но седмица след смъртта на туристка, която беше повалена от реактивната струя на самолет, правителствени служители от Сейнт Мартен съобщиха, че ще пренасочат трафика по пистата, за да отклонят туристите.

В момента самолетните любители, които посещават летище "Принцес Джулиана", могат да гледат излитанията от пясъка на плажа Махо или от оградата в края на пистата, въпреки че навсякъде има предупредителни табели за потенциални наранявания или смърт.

Публикация, споделена от Princess Juliana Int. Airport (@pjia_sxm) на

През следващите месеци държавните служители ще пренасочат автомобилния трафик далеч от пистата на летището, след което възнамеряват да преместят оградата му по-далеч от мястото, от което самолетите излитат.

Въпреки че министърът на отбраната заяви, че няма планове за затваряне на плажа до пистата, ще има промяна в начина, по който туристите ще могат да гледат самолетите, докато излитат.

Инцидентът от този месец беше първият смъртен случай на плажа, но не е първото сериозно нараняване. През 2012 г. турист беше издухан от реактивната струя и удари главата си в бетонна бариера, припомня T+L.

Реактивните струи от самолетите са толкова мощни, че могат да "изкореняват дървета, да изравняват сградни структури, да разрушават прозорци, да повдигат и задвижват тежки предмети", според проучване на NASA.