Ветровито миниатюрно летище, разположено на малък остров в южната част на Атлантическия океан, би могло да приеме туристи за първи път в историята си.

Летището на остров Света Елена е наречено "най-безполезното в света" поради силните ветрове в района и закъсненията в строителните му дейности.

От самото му открива през май 2016 г. летището се опитва да насрочи търговски полети, посочва вестник Independent.

Учудващо е, че властите са поръчали и завършили строителството му, преди да проучат условията в района, посочва изданието.

Публикация, споделена от Johan De Jager (@j0handejager) на

Едва през май тази година летището най-накрая записа пробив, след като успешно извърши тестови полет.

От аеродрума съобщиха, че вече имат и официален договор с частен превозвач: южноафриканската авиокомпания Airlink ще лети от Йоханесбург през Уиндхоук в Намибия до Света Елена всяка събота.

Няма обаче обявена начална дата или цени на самолетни билети за полета.

Но летището няма да се измъкне от проблемите без никаква помощ: правителството на Великобритания ще субсидира първата година от операцията с около 1.9 милиона паунда (2.4 милиона щатски долара), според Independent.

Публикация, споделена от Johan De Jager (@j0handejager) на

Времето за полет от Йоханесбург до Света Елена ще бъде шест часа, което е голямо подобрение на предходния вариант: двуседмично пътешествие с кораб.

Планът за полети обаче изисква самолетите да напуснат Йоханесбург минути преди първите няколко полета от Хийтроу да кацнат, а полетът за връщане е твърде късно за всички връзки към Лондон.

Това не звучи прекалено удобно за туристите, но Света Елена все пак е интригуваща дестинация. Наполеон е заточен на острова след битката при Ватерло, което е и основната туристическа атракция.