Милиони хора по света застрашават здравето си, готвейки ориз неправилно, смятат учените.

Поставянето на повече вода в съда при готвене или дори кисненето на ориза през нощта са най-добрите начини да промиете следите от отровния арсен, откриха те, цитирани от Telegraph.

Опасни химични елементи замърсяват ориза в резултат на индустриални токсини и пестициди, които могат да останат в почвата в продължение на десетилетия.

Експертите отдавна обсъждат какво ниво на арсен е безопасно, а новите изисквания за това са определени от ЕС през 2016 г.

Хроничното излагане на токсина е свързано с редица здравословни проблеми, включително проблеми с развитието, сърдечни заболявания, диабет и рак.

Но експериментите показват, че начинът, по който оризът се приготвя, е от ключово значение за намаляване на излагането на токсични, но естествено срещащи се химикали.

Проф. Анди Меарг от университета Куинс Белфаст, изпробва три начина за приготвяне на ориз за програмата на BBC - Trust Me, I’m a Doctor.

В първия случай той използва съотношение от две части вода към една част ориз, като водата е "изпарена" по време на готвене.

Във втората част от експеримента добавя пет части вода към една част ориз, а когато излишната вода е отстранена, нивата на арсен са почти наполовина.

При третия метод, при който оризът кисне във вода през нощта, нивата на токсина са намалени с 80%.

Ето как да приготвяте ориз безопасно:

  • Измерете сухия ориз
  • Накиснете го във вода за една нощ
  • Изплакнете го добре, докато водата не остане чиста
  • Изцедете го добре
  • Поставете ориза в съд с пет части вода към една част ориз (плюс малко сол) и разбъркайте
  • Покрийте тенджерата плътно с капак, след като водата кипне
  • Гответе на най-ниската възможна температура за 10-15 минути, без да махате капака
  • Използвайте вилица, за да разбъркате сварения ориз