Бързо развиващата се IT индустрия изпитва остър недостиг от висококвалифицирана работна ръка. Експертите могат да бъдат както от ЕС, така и извън него - от трети страни. В този случай кандидатите трябва да имат "Синя карта на ЕС", заявиха за "Стандарт" от Агенцията по заетостта.

За да се улесни процесът на привличане на кадрите, е предвиден облекчен режим за определени професии. Те влизат в специален списък, утвърден от министъра на труда и социалната политика. За тях могат да се предоставят разрешения за достъп до пазара на труда на чужденците без провеждане на предварителното проучване от работодателя.

В актуалния списък попадат длъжности от 10 единични групи професии в сектор „Информационни и комуникационни технологии".

Едно от условията за наемането на работниците е те да взимат заплата най-малко 1.5 пъти над средната за страната.

"Синята карта на ЕС" е разрешението за пребиваване и работа и се издава от дирекция "Миграция" на МВР след писмено разрешение от Агенция по заетостта за упражняване на висококвалифицирана заетост.

Общо 195 разрешения за висококвалифицирана заетост са издадени през 2016 г., от които 113 са в IT сектора, твърдят агенцията. Тенденцията се запазва и тази година, като досега са издадени близо 120 разрешения, като над 80 са за експерти в IT-сектора.

Според последните данни, средната заплата е малко над 1000 лв, т.е. наетият специалист трябва да получава най-малко 1500 лв. Договорите не трябва да бъдат за по-малко от 12 месеца.