Икономиката на страната нараства с 3.6% на годишна база, сочат сезонно изгладените експресни данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на тази година.

Ръстът на брутният вътрешен продукт спрямо първото тримесечие на настоящата година възлиза на 0.9%.

Така поне, според експресните оценки, икономиката на България леко забързва темпа си на рестеж през второто тримесечие.

За сравнение, ръстът на БВП на годишна база през първото тримесечие на тази година възлиза на 3.5%, според предварителните сезонно изгладени данни на статистическия институт.

Според експресните оценки на НСИ, през второто тримесечие на 2017 г. БВП в номинално изражение достига 24.309 млрд. лева. Реализираната добавена стойност през периода е 20.958 млрд. лeвa.

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (76.0%), което в стойностно изражение възлиза на 18.482 млрд. лева. През второто тримесечие на 2017 г. бруто капиталообразуването е 5.238 млрд. лв. и заема 21.6% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е положително.

През второто тримесечие на 2017 г. БВП, по сезонно изгладени данни, нараства с 3.6% спрямо същото тримесечие на предходната година. Брутната добавена стойност се увеличава с 3.8%.

Крайното потребление регистрира положителен икономически растеж от 4.2%. Бруто образуването на основен капитал отчита спад с 0.9% през второто тримесечие на 2017 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година. Износът и вносът на стоки и услуги се увеличават съответно с 6.1 и 7.0%.

През второто тримесечие на 2017 г. спрямо първото тримесечие на 2017 г. БВП по сезонно изгладени данни се увеличава с 0.9%. За същия период брутната добавена стойност нараства също с 0.9%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през второто тримесечие на 2017 г. принос за регистрирания икономически растеж спрямо първото тримесечие на 2017 г. има бруто образуването на основен капитал - с 2.4%, износа на стоки и услуги - с 1.7%, и крайното потребление - с 0.4%.

Експресните оценки за БВП се основават на предварителни налични към момента месечни и тримесечни данни за отделните икономически сектори (обект на последващи актуализации и ревизии), на експертни оценки и модели за поведението на компоненти в състава на БВП, за които към момента на изчисленията не е налична директна базисна информация.

Съгласно Календара за разпространение на резултатите от статистическите изследвания НСИ ще подготви и публикува предварителни оценки за тримесечните данни за БВП за второто тримесечие на 2017 г. на 5 септември 2017 година.