Няма нищо по-освежаващо на този свят от чаша студена вода. Тя създава повече удоволствие и е по-полезна за здравето от чаша кафе или газирана вода.

Но не са много хората, които пият достатъчно вода на ден. Френският сайт
Sympa-Sympa.com публикува 12 признака, по които да разпознаете, че ви липсват достатъчни количества от виталната течност.

1. Сухота в устата

Симптомът е по-видим от последиците от него. Естествено, когато изпитвате това усещане, започвате да търсите напитка, но соковете и газираните напитки са само временно решение на проблема. Питейната вода осигурява хидратация за дълго време.

2. Суха кожа

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и естествено, трябва да бъде хидратиран. Сухата кожа е един от първите симптоми за пълно дехидратиране - проблем, който може да доведе до много тежки последици.

Липсата на вода означава също липса на потене, а това означава, че организмът вече не може да се самопочиства, нито да елиминира излишните мазнини и да се терморегулира. Решението на всички тези проблеми е много просто – пийте повече вода.

3. Необичайно голяма жажда



Не е същото като да имате сухота в устата. Ако сте страдали от махмурлук, познавате това усещане да не можете да утолите жаждата си, дори когато пиете големи количества вода. Алкохолът дехидратира тялото и мозъкът изпраща сигнали за тревога. Вслушайте се в тялото си, организмът ви знае от какво се нуждае.

4. Очите ви са сухи

Един от признаците за липса на вода в организма е усещането за сухота в очите. Без достатъчно количество вода слъзните канали се изсушават и това може да се отрази на очите, особено ако носите контактни лещи.

5. Болки в ставите

Ставите и хрущялът се състоят от 80% вода и тази част от тялото ни е много важна, защото предотвратява търкането на костите при всяко движение. Поддържайки добро ниво на хидратация в организма, ставите могат да издържат ударите при повтарящи се и/или силни движения, като тичане или падане.

6. Мускулната ви маса намалява



Мускулите ви също се състоят главно от вода. Така колкото по-малко вода имате в организма си, толкова по-малка е мускулната ви маса. Пиенето на вода, преди, по време на и след упражнения е не само необходимо, за да се чувствате добре, но и позволява също да намалите вероятността от възпаления и болки, свързани с упражненията.

7. Нужно ви е повече време да оздравеете, отколкото на другите хора

Водата позволява да елиминирате токсините през деня. Органите ви работят сами, за да филтрират това, от което имат нужда, но без вода този механизъм не може да функционира коректно.

При дехидратация различните органи започват да търсят вода там, където я намират – в кръвта, например. Това е началото на дълъг списък от проблеми.

8. Чувствате се уморени и сънливи

Когато тялото започва да изчерпва водата в кръвта, дехидратацията създава липса на кислород за всичките органи. Липсата на кислород води до сънливост и умора.

Това означава, че ще се чувствате по-уморени в следващите дни и кафето няма да промени нищо в дългосрочен план.

9. Гладни сте през цялото време



Дехидратираният организъм може да изпрати сигнали за глад. Това може да се случи изневиделица и независимо дали е ден или нощ, да имате желание да погълнете целия си хладилник или всичко, което ви попадне под ръка.

По-добре е да се удържите и да изпиете чаша вода, защото тялото ви се нуждае точно от това.

10. Имате проблеми с храносмилането

Споменахме вече значението на овлажняването на устната кухина, защото именно тук започва целият процес на храносмилане. Без това необходимо овлажняване вътрешните ви органи се увреждат и възникват проблеми със стомаха и храносмилането.

11. Преждевременно остаряване

Свършва ли питейната вода в света? Световното търсене на вода се очаква да нарасне с 55% между 2000 и 2050 г.

Количеството вода, което може да съдържа организма ни, намалява с възрастта. Когато остаряваме, трябва да увеличаваме консумацията на вода. Макар че симптомите на преждевременно остаряване се проявяват преди всичко външно, проблемите, които дехидратацията създава на органите, се усещат в дългосрочен план.

За да намалите подобни рискове, трябва да възприемете добрия навик да пиете течности и най-вече вода през целия си живот.

12. Прочели сте статията до края

Най-вероятно след прочитането на тази статия ще си помислите: „Хммм, смятам, че не пия достатъчно вода“. Ако наистина тази мисъл ви е дошла на ум, вземете мерки още сега и променете навиците си.

Добре е да пиете малко повече вода от стриктно необходимото, отколкото да търпите последиците от дехидратация. Така че пийнете чаша вода.