Трима депутати от украинския парламент притежават биткойни на обща стойност около 50 млн. долара.

Всички те са от партията на президента на страната Петро Порошенко. Най-богатият сред тримата депутати е Димитри Голубов, който притежава 8 752 биткойна, които се равняват на 38.4 млн. долара - по настоящата цена на криптовалутата, която възлиза на 4392.70 долара, според CoinDesk.

Другите двама са Александър Урбански, притежаващ 2 393 биткойна, и Димитри Белотсерковец, имащ 398 биткойна. Така биткойн състоянието на двамата законотворци достига съответно 10.5 млн. долара и 1.7 млн. долара, предава РИА Новости.

Разкритията дойдоха на фона на диспути относно въвеждането на регулация на пазара на виртуални валути в Украйна.

Националната банка на Украйна обяви, че евентуална регулация на клриптовалутите ще се обсъжда по време на следващата среща на Борда за финансова стабилност на Украйна, която ще се проведе в края на настоящия месец август.

Засега не е ясно какъв подход ще предприемат властите към дигиталните активи.

Според местни медии, украинската полиция е конфискувала голям брой машини, използвани за копаене на биткойни, тъй като те се намирали в имот държавна собственост.

Така, докато ситуацията около виртуалните валути остава мъглява, бъдещето на блокчейн технологията в Украйна изглежда светло.

Страната се кани да въведе през октомври национален регистър за земеделска земя, разработен на базата на блокчейн технологията.