Ред изследвания на учени свидетелстват за това, че тайната на дълголетието се крие не само в пълноценното и здравословно хранене, но и в други фактори, които влияят на това как остарява човешкият организъм.

Нюйоркският психиатър Джулия Самтън анализира резултатите от различни изследвания на учени по темата за щастливата старост и увеличаването на продължителността на живота.

Тя стигна до извода, че най-силно влияние върху дълголетието оказват здравословното хранене, физическите упражнения и оптимистичното отношение към живота, съобщава My Domaine.

Така резултатите от научните трудове позволили да се установи, че върху продължителността на живота влияе храненето. В частност става ясно, че средиземноморската диета предлага дълголетие и подобрява сърдечно-съдовата система. Тя положително повлиява и върху неврологичното здраве.

Освен това, в хода на едно от изследванията става ясно, че средиземноморската диета, в основата на която лежат пресни плодове, зеленчуци, риба, птиче месо, пълнозърнести храни, бобови култури и зехтин, положително влияе върху състоянието на здравето на човека на възраст „след 70“.

Тя подобрява паметта и способността рационално и ясно да се мисли.

Джулия Самтън настоява, че освен диетата, сред ключовите фактори за дълголетие и щастлива старост са редовната физическа активност и грижата за психическото здраве, медитацията и оптимизмът.

Колкото и тежки да са моментите, трябва да оставаме оптимисти, да запазваме позитивната си нагласа към живота.

Научно доказано е, че това е преимущество за здравето, а също така и за дълголетието, казва Самтън. Тя привежда като доказателство резултати от изследвания, които са провеждани в продължение на 23 години.